петък, септември 17, 2021

Дянков видя недомислица в мярката за по-ниско ДДС в туризма

Не, мярката с различните ставки ДДС мисля, че е много недомислена. Това заяви в коментар от Вашингтон за предаването „Тази сутрин“ по bTV бившият финансов министър Симеон Дянков.

Припомняме, че по-рано на работна среща министър-председателят Бойко Борисов и представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация се разбраха ДДС за храни от първа необходимост и сектор „Туризъм“ да бъде намален на 9% от 1 януари 2021 г.

Дянков посочи, че разликата в цената ще бъде толкова малка, че тя няма да повлияе на туристическата услуга. Според Дянков проблемът е на друго място, а не в ставката на ДДС. Дянков каза, че мярката всъщност не помага на туризма, а помага на богатите и затова трябва да се нарече „Мярка за подпомагане на богатите“.

Пред Антон Хекимян Симеон Дянков подчерта, че преди 10 години е имал аналогичен спор с премиера Борисов. Според Дянков финансовият министър Владислав Горанов е прав – това не е мярка, която помага на бизнеса. Дянков посочи, че е трудно човек да е финансов министър особено в такава тежка обстановка.

Бившият финансов мининистър отбеляза, че според него ще има трудна година и вероятно трудно начало на следващата година. По думите му това означава държавата да е внимателна с бюджета. Дянков подчерта, че две мерки в други държави работят добре – подобната на „60 на 40“ мярка у нас, но тя трябва да бъде наприер „80 на 20“. Другата мярка с грантовете и безлихвените кредити у нас като че ли леко куца, счита Дянков. Той подчерта че в световен мащаб излизането от кризата ще бъде много трудно – дори и без да има втора вълна на COVID-19.

Дянков посъветва премиерът Борисов да стои далеч от темата „Левски“.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече