вторник, януари 18, 2022

Един от мобилните оператори се отказа да вдига таксите с инфлацията за 2 години

Теленор се отказа да вдига таксите за абонатите си с инфлацията за два години, като вместо това ще индексира цените на месечните абонаменти с инфлацията само за миналата 2021 година. Това става ясно от съобщение на официалния сайт на телекома.

От компанията посочват, че индексацията ще бъде с размера на средногодишния индекс на потребителските цени, който е официалния измерител на инфлацията у нас. С колко точно ще нараснат цените ще стане ясно на 18 януари тази година, тъй като Националния статистически институт ще публикува данните за инфлацията на тази дати.

Средногодишната инфлация към края на единадесетия месец на тази година възлиза на 2.7%, сочат данните на националната статистика. Това означава, че индексацията на цените ще бъде с процент, близък до тази цифра. Така, ако месечната абонаментна такса възлиза на 30 лева, то след индексацията цената ще скочи с около 0.90 лева, ако приемем, че повишението ще бъде с около 3%. От мобилния оператор посочват, че ще уведомят потребителите с какъв размер ще бъде индексацията, когато НСИ публикува чаканите данни за инфлацията.

Увеличението по месечните абонаменти ще бъде отразено във фактурите на потребителите след 5 февруари тази година, посочват от Теленор.

Повишението ще засегне физически лица и бизнес, които имат абонаменти планове за мобилни услуги.

Индексацията на цените със средногодишния индекс на потребителските цени за предходната година представлява клауза по договорите на абонатите, поради което те нямат да имат основание за предсрочно прекратяване на абонаментите си без заплащане на предвидените неустойки, става ясно от съобщението.

Припомняме, че А1 и Теленор обявиха намерения да индексират цените на абонаментните планове с размера на средногодишната инфлация за две години – 2020 и 2021 година, докато Виваком обяви, че ще приложи фиксирано увеличение, което няма да надвишава размера на натрупаната инфлация за една година – 2021 година.

След намесата на Комисията за защита на потребителите и икономическия министър Корнелия Нинова, индексацията с размера на средногодишната инфлация за две години бе забранена, тъй като това не е предвидено в сключените договори с потребителите. Индексацията с размера на инфлацията за предходната година обаче е клауза, която е предвидена в договорите не беше обявена за нелоялна търговска практика, което означава, че забраната не засяга Виваком.

Теленор и А1 обжалваха пред Административния съд София-град, но жалбите не бяха уважени, стана ясно от съобщение на икономическото ведомство до медиите. Определението може да се обжалва пред Върховния административен съд в седем дневен срок.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече