събота, май 15, 2021

Енергийни експерти с лоша прогноза за цените на тока, водата и парното: Не само, че се покачват, но ще продължават да растат!

Енергийните експерти Васко Начев и Иван Хиновски коментираха цените на парното, тока и водата в предаването „Плюс-минус“ по Нова тв.

Парно и топла вода поскъпват с около 4% от 1 юли, на някои места – с над 17%, поскъпване и на тока с 3,5%. 

„Причината са разходите, които трябва да бъдат направени от страна на топлоенергийните дружества посока въглеродни емисии. 

Цената на въглеродните емисии на тон скочи неимоверно високо – от 10 на 25 евро за тон и това няма как да не рефлектира върху цената. 
Когато е изкуствено създаден един пазар като въглеродните емисии, когато изкуствено бива управляван, няма друг начин“, коментира Васко Начев.

Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум допълни: 

„Големият дефицит в системата възниква през 2011 година. Новите централи получиха преференциялни цени и тогава НЕК направи първата голяма дупка – първият дефицит – милиард и половина лева. 

През 2012 година поискаха повишаване на цената – 12 %. Беше им отказано, смениха председателя и направиха план за възстановяване на този енергиен дефицит. От 2013 обаче той не само, че не е възстановяван, този план не се изпълнява, а този дефицит непрекъснато расте.“ 

„Цените ще продължават да се повишават. Разходите са над 5 мрд и половина. България плаща най-ниската цена в региона за електроенергия. Когато моделът е изкривен, той създава дисбаланс на системата.“, обединиха се гостите в студиото.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече