сряда, юли 1, 2020

Евроизборите не са това, което са. 17 евродепутата от пролетта

Евроизборите не са това, което са. Те не са за избиране на наши представители в Брюксел, те са заявка за властта в София. Според това, коя партия колко представителя ще има в ЕП, можем да съдим коя партия колко депутата ще има в НС. Съответно – кой, как и с кого ще състави бъдещото управляващо мнозинство в България. Ето какви са (моите) прогнози в началото на „най-мръсната от всички кампании“.

Избирателната активност на 7-ми юни ще бъде учудващо висока. Вместо досегашните под 30%, и под два милиона избиратели, този път  ще има пределна мобилизация на силите, която ще доведе до активност пред урните. Изборите няма да са типични евровот, те ща са нещо между европейски и национални парламентарни избори. Поради тази причина, активността на партиите, а и на избирателите ще бъде нещосредно от активността им за евровот и за национален парламент.

Вероятна брой на избирателите – над 2 500 000, между 40 и 45 процента избирателна активност.
Ето какви са възможните резултати на различните политически сили.

ГЕРБ    5+

Партията на Бойко Борисов ще спечели тези избори. В това като че ли няма никакво съмнение, ако ще столичния кмет да си счупи и другия крак. Въпросът не е дали и кога, а как и с колко. „Герберите“ дадоха заявка, че се борят за 8 мандата в ЕП. Простите математически сметки обаче показват, че това едва ли ще стане. За ГЕРБ вероятно ще гласуват около 3/4 милиона избиратели и партията ще победи на тези избори. Но те ще имат не повече от досегашните си 5-ма евродепутати.

БСП    4-

Абревеатурата на социалистическата партия започва с буквичката „Б“ и това май е доста показателно за управляващата партия. Според всички прогнозни резултати социалистите ще загубят тези избори, заедно със следващите и така ще се наложи да напуснат управлението на страната. След като няма да успеят с план „А“ (победа на изборите и ново управление), вероятно ще им се наложи да преминат на план „Б“, какъвто, със сигурност имат от щаба на столетницата. Най-вероятно, той предвижда минаване в опозиция и дълбоко окопаване на свои хора на ключови позиции, с оглед на добра възможност за скорошна атака на властта. Такава може да се превдиди и очаква съвсем скоро – след две години, когато предстоят президентските избори. Столетницата е оцелявала и през по-бурни години, ще оцелее и сега. Загубата може да е болезнена, но не е фатална, нито за партията като цяло, нито за Станишев като лидер. Напротив, на сегашния партиен водач и министър-председател трябва да се даде добра оценка за партийното му водачество, защото той успя не само да съхрани, партията си, но и да я развие и усъвремени. А това е особено трудно в една, нека кажем консервативна и трудно подаваща се на промени система, каквато е бившата компартия. 
Ако се върнем на евровота, то предполагам, че БСП ще събере не повече от половин милион гласа. С тях обаче тя си осигурява максимум 4 депутатски мандата.

ДПС    3-

ДПС остава тази политическа формация, която е хем най-превидима на избори, хем никога не се знае колко депутата ще вземе. Този парадокс се обуславя от факта, че всички знаем колко е електоралната маса на ДПС, но никога не знаем колко ще е броят на останалите гласували. И понеже досегашната тенденция бе  ДПС или да задържа броя на своите избиратели или дори леко да ги покачва, а тези на останалите партии да намаляват след всеки избор, то това даваше едно постоянно предимство на добре организираната и дисциплинирана партия начело с Доган. Постоянството на неговият електорат му гарантираше възход при отливът на гласуващи. Този път, може би както никога досега тенденцията е обратна – повишената избирателна активност, която ще влоши изборните резултати на ДПС.

Нека да говорим в цифри. На последните парламентарни избори през 2005-та година ДПС получи 467 000 гласа. На предният евровот през 2007-ма партията бе „ударена“ с „принципът за уседналост“ – гласовете от съседна Турция бяха загубени. Тогава с тяхната бюлетина (на ДПС) гласуваха 392 000 човека. Предполагам, че и сега ще могат да разчитат на около 400 000 гласа. Което им дава 3 евромандата. Според мен, нямат шанс за 4-ти мандат.

Атака    2-

На парламентарните избори 05 Атака получи почти 300 000 гласа, на евровота 07  – около 275 000. Това определено е твърдото ядро на партията на Волен Сидеров и няма причина да смятаме, че тези цифри ще се променят драстично. Отклонение може да има само при значителен отлив на гласове в полза на РЗС, но все пак едва ли това ще стане факт, ако не заради друго, то поради личните качества на Волен Сидеров, който е доста по- успешен от колкото Яне Янев. Според мен Атака ще имат двама евродепутата.

НДСВ    2-

Както и друг път съм казвал, „слуховете за смърта на НДСВ са силно преувеличени“! Не знам на какво точно се дължи, но е факт, че „царистите“ се представят учудващо добре на всички избори на които се явят. По неведоми начини те успяват да мобилизират своят електорат и винаги печелят на финалната права. Може би е въпрос на много пари или на добре организирана кампания, или пък просто на лоялност на техните си избиратели. Понякога ги наричаме с клишето „монархисти“, но този израз не е много правилен за тях. Те не са привърженици на короната по принцип, колкото са на Симеон Сакскобурготски като личност. Вероятно това обяснява и тяхното постоянно присъствие, без значение от кампанията.

Освен всичко останало, никой не може да отрече, че именно НДСВ успя да „извади“ на масата най-добрата евролиста! Тя започва с единственият български еврокомисар Миглена Кунева и завършва с единствения кандидат за шеф на НАТО – Соломон Паси. Челното каре е просто перфектно подбрано, и както и да го гледаме, със сигурност това ще даде резултата през юни. Не напразно „царистите“ твърдят, че това е битка на тяхна територия, че точно те са тези, които представляват страната ни в ЕС в момента. да, така е.

Колкото и негативи да им е донесло участието в властта, сигурен съм, че представянето им на евровота ще бъде добро, ако не и нещо повече. Под добро разбирам, че ще имат свой представител, но въпросът е дали няма да са двама? В известен смисъл, те могат да се превърнат в своеобразен победител в това състезание, ако успеят да вкарат двамата първи свои представители. Не трябва да се изненадваме, ако успеят.

Синята коалиция    1+

За „Синята коалиция“ това не е проста една поредна кампания, за тях това е борба за оцеляване! Със самото си появяване на бял свят съединението на десните предизвика трус в политическия живот и концентрира върху себе си вниманието на всички. Това вкара и СДС и ДСБ в една кампания за оцеляване и за добро представяне, от която те излизат по-силни от преди.  Всеки присъствал на старта на тяхната кампания, можа да се убеди, че духът на „синята идея“ днес е по-силен от всякога! Ако днес са вкарали над  5 000 в една зала, не трябва да се учудваме ако утре изкарат още повече на улицата!

Една проста математическа сметка ни показва, че ако тази коалиция бе участвала на предния евровот, то тя би се представила много достойно и би спечелила повече от управляващата НДСВ. Гласовете на двете партии заедно им носеха още тогава повече от един мандат, но разделени – нито един и за двете партии. Това доведе и до сегашното съсояние, в което и СДС и ДСБ не могат един без друг – те са „обречени“ да са заедно. Хубавото е, че този нов десен проект възражда истинския, позабравен дух на промените от преди десетилетие, а и сегашната криза е най-добрия период за появата му. На вълните на желанието за промяна „Синята коалиция“ е обречена на успех, още повече, че двете партии почват от много ниско ниво, за тях всеки мандат вече е постижение. От тази гледна точка Сините са обречени на успех, те почти нямат грешен ход. Ще получат своите поне 200 000 гласа и това ще им гарантира поне един евродепутат. Заедно с това, ще получат и много повече – увереността,  че ще присъстват в следващото Народно събрание и в следващото парламентарно мнозинство. Така желаната „златна акция“ на правителството ще се държи от двамата лидери  в следващите жарки летни дни.

Тук трябва да отворим една скоба и да направим едно важно уточнение. 
„Синята коалиция“ е именно коалиция. Тя е сбор от няколко политически субекта, всеки със своя нрав и начин на работа. Ако СДС е духът, то ДСБ е тялото. „Сините“ носят настроенито на своя млад лидер, но „тъмносините“ са по-дисциплинирани. В този смисъл, напълно е възможно да настъпят промени в листата в последния момент. Не трябва да се учудваме ако преференциите на избирателите пратят Светослав Малинов на челно място за сметка на Надежда Михайлова. Не за друго, а защото членовете на ДСБ са по-дисциплинирани, докато избирателите на СДС ще разделят своите гласове м/у Надежда Михайлова, Лъчезар Тошев, Стефан Тафров, Атанас Чобанов и др.

Тук някъде трябва да теглим чертата. 
–––––––––––––––––

Мандатите свършиха, няма за всички желаещи. Всички останали остават под чертата. Бихме могли да кажем за всеки от тях или добро или нищо. Но по-добре нищо.

Ето и прогнозният списък на българските депутатати за следващите 5 години.


   ГЕРБ
 1. Румяна Желева
 2. Владимир Уручев
 3. Илиана Иванова
 4. Емил Стоянов
 5. Мария Неделчева

   БСП
 1. Ивайло Калфин  
 2. Илияна Йотова   
 3. Кристиан Вигенин
 4. Евгени Кирилов

   ДПС
 1. Филиз  Хюсменова
 2. Владко Панайотов
 3. Метин Казак

   Атака
 1. Димитър Стоянов
 2. Слави Бинев

   НДСВ
 1. Миглена Кунева
 2. Антония Първанова

  Синята коалиция
 1. Светослав Малинов

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече