неделя, март 7, 2021

Еврокомисията отсече: Полицията и прокуратурата нямат право да следят телефоните на хората

Европейският комисар по вътрешния пазар и икономика Тиери Бретон заяви, че принудителните мерки за следене чрез телефона, насочени към откриване на заразени с коронавирус хора, не се предвиждат, пише БГНЕС. „Изключено е и никога няма да подкрепим мерки, които считаме за принудителни“, каза Бретон и добави, че подобно нещо може да бъде постигнато само на доброволна основа.


Такива данни трябва да се използват „изключително от здравните власти, съдебната система не трябва да има достъп, нито полицията и застрахователните компании“, каза Бретон. Тези принципи се съдържат в „инструментите“, разработени от Европейската комисия за определяне на „насоки за това какво трябва да се направи или какво не трябва да се прави“. „Нашата цел е всички държави-членки на ЕС да приемат тези принципи в следващите десет дни“, каза Бретон. Няколко държави работят върху мобилни приложения, които благодарение на смартфоните ще позволят идентифицирането на заразени хора и предупреждението на хората, които са били в контакт с някои от заразените.

Припомняме, че в България, чрез справка на трафичните данни се следят хората, поставени под карантина. Мярката влезе в сила със Закона за извънредното положение. Законът за извънредното положение заради коронавируса: Най-важните мерки В моментна в страната между 24 и 25 000 души дневно са под 14-дневна карантина, т.е. със съмнения, че може да са болни, стана ясно от думите на Христо Терзийски началник на ГД „Национална полиция“. Основният начин на проверка е проверка на адрес. Ако човекът не бъде намерен, се предава доклад на прокуратурата и съответният прокурор решава за досъдебно производство. 14 пъти е правена справка по трафични данни – т.е. следене по телефона, като и в 14-те случая имало движение. Няма автоматизиране на процеса – първо ни се подава сигнал, тогава проверяваме, увери Терзийски пред Нова телевизия.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече