сряда, април 14, 2021

Георги Коритаров е уволнен от Нова телевизия

Водещият на сутрешния блок на Нова телевизия Георги Коритаров е освободен от длъжност. От ръководството на телевизията посочват като причина неспазването от страна на водещия на принципите на журналистическия плурализъм и използването на телевизионния екран за лични цели. Другият водещ Лора Крумова запазва поста си.

От PR отдела на Нова телевизия съобщиха, че за момента не се обсъжда нова кандидатура за мястото на Коритаров. Също така няма яснота и за това какво ще се излъчва във времето от 8.00 до 8.30 часа, когато беше рубриката „Коритаров лайф“.

Самият Коритаров заяви, че причина за „раздялата“ е и участието в „Коритаров лайф“  на Светла Василева, председател на Съвета на директорите на топлофикацията в Правец. Тя бе представена като един от информаторите за книгата на немския журналист Юрген Рот. Василева заяви в прав текст, че Правец е частен град на шефа на Лукойл за България Валентин Златев и фамилията му. Впоследствие кметът на града Красимир Живков опроверга казаното и обвини Коритаров, че използва предаването за лични цели.

Пред в-к „Дневник“ водещият съобщи, че е отказал да подпише заповедта за уволнението си, защото според него това е произвол. Той отрече и да е използвал телевизията за свои лични цели.

Коритаров се извини на германския журналист Юрген Рот, който той посрещна изключително критично в своето предаване. По думите на Коритаров заради формални грешки в съдържанието на книгата му „Новите български демони“, неговото интервю е изглеждало доста компрометирано.

“След моето интервю със Светла Василева, която заяви, че е негов информатор, събитията се развиха изключително бързо и професионалната ми съдба, доказа правотата на изводите на Юрген Рот“, заяви Коритаров пред медията

Така Коритаров свърза уволнението си с интервюто, което направи с председателя на Съвета на директорите на „Топлофикация“ – Правец Светла Василева.

Според публикация в новия брой на в-к “Уикенд” Георги Коритаров е изнудвал Валентин Златев за 3 млн. лева. Вестникът твърди, че водещият искал да развива съвместен строителен проект в съдружие с олигарха. Златев обаче отхвърлил предложението.

В материала се твърди, че той имал записи от разговорите си с Коритаров. Според вестника интервюто със Светла Василева всъщност било акт на отмъщение от страна на водещия на “Здравей България”. Руските партньори на Валентин Златев обаче реагирали веднага с писма до Силва Зурлева, в което настоявали за уволнението на Коритаров.

Уволнението на Коритаров става месец, след като шведската компания “Модърн таймс груп” (MTG) пое контрола върху Нова телевизия. Новите собственици придобиха 100 процента от компанията „Нова телевизия“ от гръцката “Антена груп”. Официално обявената цена на сделката от 620 милиона евро е рекордна за българския медиен пазар.

В началото на ноември бе сменено и ръководството на медията, като за изпълнителен директор бе назначен Якоб Андерсен. Предишният изпълнителен директор Павел Станчев бе освободен, а Силва Зурлева остана като главен консултант на “Модърн Таймс” за България и председател на борда на директорите на Нова телевизия.
Вчера стана ясно, че Нова телевизия ще се раздели и с друг емблематичен водещ. Това е  шефът на спортната редакция Крум Савов. Той е отстранен от шефското място и е понижен до обикновен репортер. На негово място е назначен Веселин Веселинов от телевизия Диема, която също е собственост на шведската компания СМЕ.

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече