неделя, август 1, 2021

ГЕРБ и СДС излязоха с общи позиции по ключови теми

Лидерите на ГЕРБ и СДС излязоха с общи позиции по пет ключови въпроса. Пламен Юруков и Бойко Борисов смятат, че прокуратурата трябва да се намеси по-адекватно в разразяващия се скандал в МВР относно случая с Куйович. Борисов подкрепи Юруков в инициативата му за промяна на избирателната система.

Бойко Борисов и Пламен Юруков обсъдиха на среща актуалната политическа обстановка в страната и евентуални бъдещи общи действия на двете партии.

Скандалите в МВР

Относно скандалите в МВР, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че магистратите на трябва да разследват единствено уволнения заместник-директор на ОДП Разград Тодор Димов, но и другата страна в конфликта, разтърсил полицията. Според него изтичане на класифицирана информация по случая има не само от страна на Димов. На журналистически въпрос дали визира министъра на вътрешните работи Румен Петков, Борисов заяви: „Всички чуха, прегледайте си записите!”

Бойко Борисов и Пламен Юруков поискаха временната комисия, която ще назначи парламентът по случая с Куйович, да бъде оглавена от депутат от опозицията. Те предложиха това да бъде Йордан Бакалов или Атанас Атанасов от ДСБ.

Борисов заяви още, че за да се стигне до истината по делото с Куйович, комисията трябва да се разрови назад и да разгледа случаите „Р. Овч.”, „Булгартабак” и кръговете, споменати от самия Румен Овчаров. Борисов посъветва да се проведе и разследване срещу шуменския депутат от БСП Димитър Дъбов, който, според лидера на ГЕРБ, е „купил” изборите в Шумен. Той обясни, че има доказателства за това.

Запитан дали е предал тези доказателства на Прокуратурата, Борисов отвърна, че чака Дъбов да заведе дело срещу него, ако смята, че го клевети.

Бойко Борисов и Пламен Юруков обсъдиха още и бъдещето на десницата, новата избирателна система, предложена от СДС, евентуален вот на недоверие към правителството и позициите на двете партии относно бъдещето на „Кремиковци“.

Съвместно управление

Лидерите на ГЕРБ и на СДС обявиха след срещата си, че двете партии ще се явят самостоятелно на бъдещите парламентарни и европейски избори. СДС ще подкрепи ГЕРБ в искането му за предсрочни парламентарни избори. ГЕРБ очаква и подкрепата на СДС за членството си в Европейската народна партия, което се очаква да стане факт на 6 февруари.

„В зависимост от изборните резултати, първите, на които ще предложим съвместно управление, са СДС. Коалиция с БСП и ДПС няма да се прави!”, заяви категорично Бойко Борисов.

Вот на недоверие

„СДС е решен да поеме курс към предсрочни избори, защото България се нуждае от едно ново управление“, заяви Пламен Юруков. По думите му – трябва много внимателно да се обсъди вота на недоверие, тъй като досега и трите вота към кабинета „Станишев“ само са консолидирали Тройната коалиция.

Борисов допълни, че в момента няма тема в страната, по която да не се поиска вот на недоверие. Той бе категоричен, че предсрочните избори са задължителни. По думите му – ГЕРБ са изцяло „за“ един нов вот на недоверие, но въпросът бил този вот да не стабилизира правителството.

Двамата лидери определиха социалния модел на страната като „цъкаща бомба“.

Бойко Борисов допълни, че разчита на това – всички политически партии и дори Тройната коалиция да направят всичко възможно България да не изпадне в криза, каквато, по думите му, вече имало.

Промяна на избирателната система

Пламен Юруков обсъди с Бойко Борисов инициативата на СДС за промяна на избирателната система. След срещата стана ясно, че ГЕРБ и СДС съвместно с останалите парламентарно представени партии ще излъчат контактни групи, които да започнат работа върху промяна на системата.

Юруков вече получи обещанието от лидера на БСП и министър-председател Сергей Станишев, че социалистите ще участват в инициативата.

„Постигнахме единодушие върху политическите цели, които би трябвало да има новата избирателна система”, посочи Пламен Юруков.

„На сегашните избори се видя, че избирателната система куца много и това трябва да се промени сега, за да могат всички политически партии да се готвят за следващите избори по много ясни правила”, каза Бойко Борисов.

Бъдещето на Кремиковци

СДС и ГЕРБ постигнаха взаимно съгласие и относно бъдещето на металургичния комбинат „Кремиковци“. Двете партии настояха да се наложи мораториум върху дейността на комбината, докато неговите инсталации не бъдат направени така, че да не замърсяват околностите на София.

„Кремиковци” е тема, която не се нуждае от коментар. То трябва да бъде приведено от неговия собственик съгласно екологичните норми, приложени от Европейския съюз и нашето законодателство. Ако не се съобрази, комбинатът трябва да спре. Собственикът трябва да си прецени кое му е по-изгодно. Ние повече не искаме да търпим София да е най-замърсеният и най-шумният град”, бе категоричен Бойко Борисов. Той обясни, че скоро двете партии ще излязат с по-конкретни становища.

По същото време, когато се провеждаха разговорите между СДС и ГЕРБ, лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че в неговата партия обединението със СДС не среща одобрение. Той бе категоричен, че ДСБ ще се яви самостоятелно на парламентарните избори.

По-рано лидерите на ССД и Съюз Радикали Милан Миланов и Евгени Бакърджиев заявиха в Нова телевизия, че техните партии имат желание да се върнат в СДС.

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече