сряда, юли 28, 2021

Горанов: В помощ на малкия бизнес, самонаетите и тези в неплатен отпуск – кредити

Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов дадоха разяснения за поредния пакет от финансови мерки за справяне с икономическите последствия от епидемията от коронавирус.

„Изготвили сме презентация с обобщение на финансовите инструменти с публичен ресурс, които сме адаптирали към периода на кризата и които очакваме да ангажират, под 8 различни инструмента. Заделени са 4,5 лв. ресурс в полза на малкия и средния бизнес, самонаетите и лицата, които заради кризата са в неплатен отпуск и няма да могат да полагат труд, посочи Горанов.

Първата мярка е свързана със стартирането на програмата през ББР за отпускане на безлихвени кредити за защита на хората, лишени от възможността да полагат труд заради пандемията – излезли в неплатен отпуск и самонаети. Става въпрос за безлихвен кредит до 4500 лв., като 12 банки-партньори са заявили интерес към момента, каза Горанов. Срокът на програмата е до края на 2020 година.

При тази мярка, ако си в неплатен отпуск, трябва поне 5 дни да си работил през март и след това да си отишъл в неплатен отпуск. Получаващите обезщетения за безработица не може да се възползват. Гратисният период да не се връщат кредитите е 24 месеца, а връщане следва да има за 5 години – на вноски, чийто размер ще определят банките! Вторият инструмент е кредити за осигуряване на ликвидност за малки и средни предприятия, каза министърът.

Срокът за кандидатстване е отново до края на годината. Кредитите ще са в размер до 300 000 лева, като управлението ще е през Банката за развитие (ББР), а отпускането – през търговски банки. За да се кандидатства, трябва да бъдат изпълнени няколко условия, сред които – спад на оборота за първото тримесечие спрямо първото тримесечие на 2019 година на база данъчен отчет, прекратени доставки заради извънредното положение, съкращаване на работен капацитет заради заболяване, болест и самоизолация на служители и т.н. Отделно, ще има възможност да се теглят заеми до 3,6 млн. лева, за рефинансиране на стари дългове.

През Фонда на фондовете също ще се отпускат кредити за малки и средни предприятия. Гратисния период там е 24 месеца. Размерът на финансирането тук е до 50 000 лева, като тепърва ще се работи тези кредити да са безлихвени. Сега са с гратисен период и лихвена субсидия. Този инструмент вече е достъпен през Първа инвестиционна банка (ПИБ). Фондът на фондовете ще помага и за капиталови средства за фирмите. Около 800 000 е средно инвестицията, показвала практиката дотук, обясни още Владислав Горанов.

Финансовият министър призна и, че по схемата „60 на 40“ имало над 80 000 предприятия с неверни данни и че „Лудогорец“ е участвал за помощ.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации
1 Коментар
  1. vladimir казва

    Преди да харчите и крадете пари по програми за саниране ,не е ли редно да се направят фабрики за изолационни материали като фибран,вата за да се използват при санирането.Програмата ще има двоен ефект,освен заплати за работниците ще се развие и българското производство.Ако това не се направи , половината средства и заеми по програмата ще отидат за стимулиране на чужди икономики и фирми вносителки.Надявам се ,че в тази страна ще се намерят бизнесмени които могат да стартират производство на изолационни материали и да се затвори цикъла производство-приложение,с което парите ще се завъртят в България ,вместо да изтичат навън.

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече