неделя, октомври 25, 2020

„Горна Арда“ е с изтекла ОВОС и попада в НАТУРА

Оценката за въздействие на околната среда (ОВОС) на проекта „Горна Арда“ вече е изтекла, а проектът няма необходимата оценка за съвместимост с европейската екологична мрежа Натура 2000, алармират еколози.

По време на дебата в парламента за новата енергийна стратегия на България стана ясно, че българското правителство е договорило с EVN рестартиране на проекта „Горна Арда“.

Оценката за въздействие на околната среда (ОВОС) на този проект вече е изтекла, а проектът няма необходимата оценка за съвместимост с европейската екологична мрежа Натура 2000.

Проектът „Горна Арда“ ще има твърде голямо отрицателно въздействие върху околната среда и ще е в разрез с европейските действия за изменението на климата, според които големите хидроенергийни комплекси с мощност над 20 MW имат негативно влияние върху речните екосистеми и вече не се признават за ВЕИ, смятат еколозите от неправителствената организация „Коалиция за климата“, сред чиито основатели е международната природозащитна организация WWF.

Около 2/3 от площта на проекта „Горна Арда“ попада в зона от Натура 2000, която опазва ендемичен вид риба за река Арда.

Този вид ще бъде загубен безвъзвратно при реализацията на проекта, което би довело до нова наказателна процедура от ЕК срещу България за нарушаване на екозаконодателството.

Енергийната ни стратегия не подпомага прехода към нисковъглеродна икономика, според експерти.

Представената на кръгла маса в парламента енергийната стратегия предвижда постигане на целите на България за промените в климата и прехода към нисковъглеродна икономика предимно чрез изграждане на нови мощности в АЕЦ, увеличаване дела на потреблението на природен газ и използване на местни въглища с технологии за улавяне на въглероден диоксид (CCS). Над 50 независими енергийни експерти и представители на природозащитни организации изразиха мненията си за новата стратегия.

В същото време държавните институции не предвиждат обществено обсъждане на стратегията.

Енергийната стратегия, представена в парламента, обхваща период от само 10 г., но залага на проекти, които най-вероятно няма да бъдат реализирани в този срок или въобще, смятат еколозите.

„Коалиция за климата“ наблегна по време на срещата и на миналия на първо четене проектозакон за забрана за изграждане на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в обработваемите земи от 1-4 категория.

Не е ясно, дали след като се слага такова ограничение за ВЕИ, то ще важи за разработването на находища за добив на т.нар. шистов газ, които попадат в същите тези земи и със сигурност увреждат много повече обработваемите площи отколкото ВЕИ.

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече