неделя, октомври 24, 2021

Гризачи са вероятната причина за африканска чума в шуменския свинекомплекс

Гризачи може да са внесли заразяването с Африканска чума на прасета от свинекомплекс в шуменско. „Ифнекцията може да е проникнала чрез гризачи, тъй като наблизо има лагунни места. Фермата има двойна ограда, но тя е от мрежа. Още повече, че в района на близки общини е установено наличние на Африканска чума по диви свине“, каза в предаването „Тази неделя“ по БТВ председателят на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) професор Паскал Желязков.

По думите му, няма възможност заразените свине да бъдат отделени. Изискването е в зона от 3 километра от заразата всички свине да бъдат унищожени, а в зона от 10 километра – изследвани и наблюдавани. „Фермата не може да бъде районирана, защото нашите комплекси са изградени във времена, в които не е имало подобни заболявания и затова са направени така“, посочи професор Желязков.

Унищожаването на прасетата предстои да започне този вторник (07.01.20 г.). Те ще бъдат загробени в село Хърсово на специално пригодена за целта площадка. Там ще бъдат положени специални изолиращи материи, които няма да позволят подпочвени води да проникват при труповете. Председателят на БАХБ заяви, че се е очаквало заболяването да навлезе отново у нас през пролетта и възникването му по това време е било изненда за България.

Желязков обеща, че собственикът на свинекомплекса ще получи обезщетение. Във фермата се отглежда 24 000 прасета, а загубите след предприемане на мерките ще възлизат на около 10 000 000 лева.

Източник: Актуално

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече