сряда, юни 16, 2021

Илън Мъск: космическият кораб на SpaceX може да кацне на Луната през 2021 година

Основателят, генерален директор и собственик на космическата компания SpaceX Илън Мъск заяви, че неговият екип може да осъществи кацане на космическия кораб Starship в началото на 2021 година. А след година или две да осъществи лунна мисия с екипаж на борда на Starship.

„Това може да изглежда странно, но аз мисля, че ние можем да осъществим кацане на Луната след по-малко от две години“ – заяви шефът ма SpaceX в интервю за Time. Предполагам, че безпилотният кораб може да кацне на Луната след две години, а след четири години може да изпратим и екипаж“.

Тоест, според Мъск, изпращането на хора на Луната на борда на космическия кораб на SpaceX е възможно ще през 2023 година – една година преди НАСА да осъществи своята лунна мисия, в която трябва да участва и жена астронавт. Мисията на НАСА трябва да бъде осъществена в рамките на съвсем новата програма Artemis.

През пролетта на тази година директорът на НАСА Джим Брайдънстайн (Jim Bridenstine) заяви, че космическата агенция възнамерява да използва ракетата Falcon Heavy на SpaceX за осъществяването на лунната мисия. Но по-късно каза, че в програмата Artemis все пак ще бъде използвана свръхтежката ракета Space Launch System (SLS) на НАСА.

В отговор на това Мъск каза, че за SpaceX е по-лесно самостоятелно да осъществи пилотирания полет до Луната, отколкото да убеди в това чиновниците на НАСА.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече