сряда, януари 27, 2021

Илон Мъск: Почти готови сме с напълно автономен автомобил

Шефът на Tesla обяви, че компанията е практически готова да пусне в серийно производство електромобил със система за автономно управление от пето ниво, съобщава Automotive News. Такава технология не изисква намесата на човек и на практика прави волана и педалите в колата излишни.

Според категоризацията на американското Дружество на автомобилните инженери (SAE International) електромобилите, които Tesla продава в момента, съответстват на трето ниво на автономност. Това означава, че водачът може да отстъпи управлението на автопилота, но трябва да се намира на шофьорското място и да държи волана с ръце.

Към четвъртата степен на автономност спадат автомобили, които могат да се движат без намесата на човек, но само по пътища с необходимата маркировка. Петото и последно ниво предполага напълно автоматично управление без никакви ограничения.

Според Мъск Tesla вече е преодоляла всички пречки пред създаването на автономни автомобили от пето ниво и е много близо до старта на серийното им производство. Компанията най-вероятно ще разполага с технологията до края на тази година, но за внедряването ѝ ще е необходимо още време.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече