понеделник, януари 25, 2021

Иновативни платформи за разплащане

През последните години се наблюдава бум на нови и иновативни платформи за разплащане като PayPal и TransferWise, чиито основни предимства са възможността за плащане онлайн. Все повече разплащания днес се осъществяват на мига, като премахват нуждата от кредитни, дебитни карти или пари в брой и това предоставя ценни предимства за потребители и търговци.

Онлайн разплащанията дават на потребителите свободата да пазаруват навсякъде и по всяко време бързо и сигурно. А на търговците спестяват разходи и предоставят нови възможности за популяризиране на стоките и услугите им. В тази статия ще ви представим кои са най-ефективните онлайн разплащания и в кои сфери се използват те.

Пазаруване в интернет

Както вече споменахме, онлайн разплащанията се превръщат във все по-предпочитана практика при пазаруването през интернет. Голяма част от електронните магазини днес вече разполагат с линкове и бутони за приемане на плащания, както и специални модули за това. Модулите обикновено работят с едни от най-популярните електронни колички като OpenCart, WooCommerce, Magento, PrestaShop и др.

Хотели и рент-а-кар компании

Повечето хотели и рент-а-кар агенции също използват различни онлайн платформи за разплащане, най-популярната от които е виртуалният терминал. При него клиентите предоставят картовите си детайли по телефона или по имейл (така наречените MO/TO плащания). След това те се въвеждат в специална страница в интернет, заедно с дължимата сумата и потвърждаването на плащането. 

Сайтове за спортни залагания

Сайтовете за спортни залагания също предлагат разнообразни възможности за плащания през интернет, най-разпространените сред които са онлайн портфейлите и други платежни системи като Epay.bg, Easypay, Кештерминал и Криптовалути.

Едни от най-популярните в света електронни портфейли, с които българските букмейкъри работят, са Скрил и Нетелър. За да ги използват, потребителите трябва да предоставят своята електронна поща и да заявяват желаната сума. Букмейкърите от своя страна приемат плащането и пренасочват средствата към съответния портфейл.  Ако сте избрали този метод за плащане, се информирайте предварително, тъй като някои букмейкъри у нас не предоставят начален бонус на потребители, захранили сметката си чрез Скрил или Нетелър.

Често използван от играчите у нас е и българският портфейл Ипей. Потребителите имат възможност да захранят сметката си в него, използвайки Изипей, а след това да пренасочат желаната сума към съответния сайт за залагания.

Изипей е друг метод за разплащане, който е валиден само за българските бетинг платформи като Efbet, Palms bet, Winbet и др. При него играчите заявяват от акаунта си желаната сума и получават 10-цифрен код, който трябва да предоставят на служител на касата в Изипей.

Методът Кештерминал се използва от българските букмейкъри, но само за захранване на сметки. Той работи на принципа на стандартните банкомати. Играчите трябва да отидат до най-близкия терминал, да изберат желания букмейкър, да въведат ЕГН-то си, след което да поставят банкнотите.

Криптовалутите, които през последните няколко години станаха изключително популярни, също се използват като разплащателно средство в областта на спортните залагания. Най-популярните сред тях са Биткойн, Етериум, Лайткойн, Даш и др. Основното им предимство е, че не се нуждаят от посредник като банка или друга институция, както и това, че плащания с тях могат да се извършват по всяко време и в цял свят. Международните плащания с криптовалути в много случаи дори са по-бързи и по-евтини от традиционното банкиране.

Бъдещето на онлайн разплащанията с развитието на дигиталните технологии, все повече потребители ще предпочетат да плащат през мобилния си телефон или изцяло онлайн за сметка на парите в брой. И докато днес все още едни от най-разпространените начини на плащане са в брой или с дебитна карта, то редица проучвания сочат, че в бъдеще големите търговски вериги, обекти и учреждения в България ще отчитат все повече онлайн разплащания. Това показва, че въпреки че българският пазар е традиционен кешов пазар, започва да се наблюдава промяна, като все повече хора показват положително отношение към онлайн платформите и дигиталните портфейли.

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече