четвъртък, септември 23, 2021

Изглежда има необясним все още имунитет срещу COVID-19 при мнозинството хора

Възможно ли е мнозинството от хора по света да има имунитет срещу COVID-19 дори и без да са го прекарали? Тази вероятност почва все по-силно да се оформя като мнение и то не от кого да е.

Пръв по темата говори спечелилият през 2013 година Нобелова награда професор Майкъл Левит. Той изрично подчертава, че не е вирусолог – Нобеловата му награда е за развитие на мултиразмерни модели на комплексни химични системи. Левит е професор по структурна биология в Станфорд.

Още през февруари Левти прогнозира колко голям ще е броят на смъртните случаи от новия коронавирус SARS-CoV-2 в Хубей, където избухна заразата. Той даде число от около 3250 смъртни случая (в момента са 4512) и прогнозира, че няма да има огромен Апокалипсис. Заключенията му са, че математическите модели на развитие по държави си приличат като развитие, независимо от правителствените действия за овладяване на заразата. Основното му наблюдение – след две седмици на растеж на броя на заразените и смъртните случаи в експоненциална крива, нещата почват да се успокояват и растежът става „субекспоненциален“. Професор Левит дава за пример развитието на болестта в Китай, Южна Корея, Италия и Иран, където се наблюдава еднакво „поведение“ на кривите. „Трудно ми е да повярвам, че в тези 4 държави мерките за социална дистанция се спазват по един и същ строг начин“, каза той.

Съответно, професорът търси другаде причините да има сходно поведение на развитие – много асимптоматични случаи и наличие на някакъв тип имунитет. Друга причина да гледа към такива фактори е, че в Ню Йорк, Великобритания и Северна Италия броят на смъртните случаи като процентно изражение от общото население е доста сходен. „И всички те ли практикуват еднакво или сходно социално дистанциране – не мисля“, казва той. Професорът защитава налагането на мерки, които предпазват уязвими групи, а не цялостна карантина и затваряне.

В списание Cell беше публикувано изследване, което подкрепя хипотезата на Левит. Според него, между 40 и 60% от непреболедувалите COVID-19 имат имунен отговор на ниво Т-клетки.

Теорията за съществуващ имунитет дори и сред хора, които не са се разболявали от COVID-19, вече се подкрепя и от т.нар. независим комитет SAGE във Великобритания. Този комитет беше създаден от сър Дейвид Кинг с идеята да дава съвети на британското правителство как да се справи с кризата с коронавируса, без да има обвинения в политически пристрастия. Сър Кинг е бивш научен съветник на „Даунинг Стрийт“ 10. Комитетът стига по-далеч – с хипотеза, че до 80% от непреболедувалите имат имунитет срещу COVID-19.

Заключението идва благодарение на работата на професор Карл Фристън, който е считан за най-голямото светило в света по създаване на карти със статистически модели. Според него, единствено наличието на фактор като необяснен още имунитет може да обясни големите разлики в статистическата картина между отделните държави.

Фристън още не е завършил напълно работата си по изчисленията, но също като професор Левит казва, че едва ли правителствените действия обясняват голямата разлика в статистическата картина на различни места по света. Неговата гледна точка е, че трябва да бъде точно обяснено защо огромна част от хората не са „възприемчиви“ към вируса, тъй като сега не се знае и има единствено теории, които не са изцяло подкрепени с факти – от липсата на витамин D до генетични особености.

Професорът обаче предупреждава и за друго – въпросният необясним имунитет не означава пълен имунитет. Например, излагане на по-голямо количество вирус ще пробие имунния щит, но при нормални обстоятелства – ако не сте медик например, повечето хора във Великобритания и по света няма да се заразят.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече