неделя, май 31, 2020

Изискванията на търговските вериги ще осуетят предлагането на българска продукция

Изискванията на търговските вериги са високи и се постигат трудно. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ Антон Тотев – собственик на високотехнологична оранжерия за производство на зелени салати и подправки по повод правителственото решение, с което се задължават големите хипермаркети да предлагат български продукти от селското стопанство.

За момента не е ясно как търговските вериги ще изкупуват българска продукция, каза още Тотев. „Важен е балансът между производство и търсене. Когато човек може да произведе много голямо количество от един продукт в рамките на един месец това е добре, но в следващите 11 месеца той не може да продаде и един килограм във веригата. Не е в интерес на търговските вериги да сменят доставчиците през две седмици или месец. Така не може да се управлява качеството и резултатите. Затова според мен това трудно би се случило на този етап, защото липсва конкретика“, коментира той.

Антон Тотев каза още, че българските плодове и зеленчуци са конкурентни на чуждите пазари, но износът изисква много допълнителни инвестиции, свързани с техника за охлаждане, опаковки и редица други консумативи. Приоритетът на българската продукция би се създал от само себе си, ако има обединени кооперативи, но такива липсват и всеки се спасява сам за себе си, каза още той и изрази надежда браншовите организации да организират въвеждането на задължителна българска продукция в търговските обекти.

Тотев обърна внимание, че на митниците има огромни разминавания в данъците, които плащат определени търговци. Сивата зона трябва да се ограничи, категоричен бе той.

Източник: Focus-news.net

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече