сряда, април 14, 2021

Изкуственият интелект разработен в Сколково посъветва руснаците да бягат от страната

Неособено удачно завърши демонстрацията на изкуствения интелект, създаден в иновационния руски център Сколково. Проектът бе разработен по поръчка на министерството на социалната политика, което това лято поиска уникална ИИ програма, която да може да играе ролята на пълноценен събеседник. Новият бот Василий трябваше да отговаря на всички въпроси на хората и едновременно с това да има патриотична позиция. Василий е проектиран по такъв начин, че да дава полезни съвети за бита и начини за икономия и спестяване на пари.

Виртуалния помощник е създаден за около 3 месеца и според неговите създатели, новият ИИ изцяло съответства на техническото задание, дадено от министерството. Ботът дори е преминал разнообразните тестове, направени от различни поликлиники, центрове за социални услуги, отдели на пенсионния фонд и други, при които чиновниците са задавали на бота интересуващите ги въпроси и са получили удовлетворителни отговори.

Но точно в Деня на отворените врати по време на презентацията на Василий възникна неочакван казус. В този ден на руските граждани бе разрешено да задават своите въпроси на новия изкуствен интелект. Един от зададените от хората въпроси бе „Как може да се живее един месец с 12 000 рубли ($188)?“. На този въпрос изкуственият интелект отговори, че е необходимо спешно да се напусне страната.

Водещият програмист на проекта рестартира Василий, но изкуственият интелект продължи да дава същия отговор и на другите. Нещо повече, ботът започна да предлага най-подходящите за миграция държави, както и телефони на посолства, консулства и центрове за издаване на визи.

Министерството и изпълнителят бяха единодушни, че Василий все още не е напълно готов и трябва да се довърши. Предположи се, че е осъществена хакерска атака, найвероятно от чужбина, понеже на чиновниците ботът е давал едни отговори, а на обикновените хора – други.

Взето бе решение изкуственият интелект Василий да бъде завършен докрай. За тази цел министерството даде още 3 милиарда рубли.

Източник: Kaldata

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече