понеделник, септември 21, 2020

Изследвайки COVID-19, китайски учени откриха нови различия между половете

В белодробните клетки на мъжете има повече молекули на ACE2 рецептори, които COVID-19 използва за заразяване, констатират китайски учени, изследвайки как коронавирусната инфекция се отразява на мъжете и жените и на какво се дължи по-големият брой заразени мъже.

„Направи ни впечатление, че мъжете, починали от COVID-19, са малко повече в сравнение с жените. Замислихме се с какво е свързано това – дали с повишената вероятност да се заразиш със SARS-CoV-2 или със смъртта от него. Това се случи още в началото на януари и ние се заехме с проучването“, казва един от авторите му д-р Джанкуи Янг от Пекин.

Д-р Янг и колегите му разглеждат медицинската история на повече от 1000 пациенти от различни болници. Анализът на данните показва, че възможността за заразяване е една и съща при мъжете и жените. В същото време обаче вероятността от летален край е различна. Оказва се, че делът на мъжете, жертви на COVID-19, е 70%. Това е характерно и за броя на болните, лекувани интензивно и се нуждаят от апарати за обдишване.

Учените подчертават, че същият модел е наблюдаван и при китайците, страдащи от SARS през 2003 г., и предполагат, че причината отново е свързана с проникването на инфекцията през ACE2 рецепторите.

Изводът на екипа от Пекин е, че тези различия в естеството на развитие на COVID-19 трябва да бъдат отчетени, когато се избират начините на терапия на хората, заразени от SARS-CoV-2.

И до момента мненията на експертите в света са разделени на две. Едни от тях смятат, че мъжете са по-уязвими, защото в белодробните им клетки молекулите на рецепторите на ACE2, които вирусът използва за заразяване, са значително по-големи, отколкото при жените. Друга част от учените мисли, че това не оказва влияние.

Китайските учени публикуват изводите си от изследването в научното списание Frontiers in Public Health.

Източник: Framar.bg

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече