четвъртък, октомври 22, 2020

Жена с изключително рядка малформация роди момиченце в Университетската болница „Майчин дом“

Млада жена с изключително рядко срещана анатомична малформация роди здраво дететнце, съобщават от Университетската специализирана болница „Майчин дом“ в столицата.

26-годишната жена има по две матки, яйчника и шийки. В същото време е само с един бъбрек. Малформацията прави случая уникален за медицинската практика не само в България, но и в света, а фактът, че жената вече е майка, граничи почти с невъзможното.

Доц. Божидар Славчев обяснява, че преди две години откриват начален карцином на шийката на матката. Решението да направят сложната и рядка операция, която да даде шанс на младата жена да бъде майка, екипът взима бързо. Така доц. Славчев, проф. Иван Костов и д-р Наталия Петракиева осъществяват наистина рядко случваща се операция, която за първи път прави френски хирург и която позволява отстраняването на раковото образувание и запазването на матките. Специалистите отстраняват маточните шийки. Правят лимфна дисекция и поставят абдоминален серклаж.

Най-значимият резултат е, че успяват да съхранят детеродните функции.

Жената забременява в началото на 2020-а, а на 29 септември, когато е в 33 гестационна седмица, същият екип от специалисти осъществява цезаровото сечение, благодарение на което на бял свят се появява момиченце. Интервенцията е успешна, а младата майка и детето са в много добро състояние, информират още от „Майчин дом“.

Екипът успява да разреши както при първата операция, така и сега не само изключително рядък, но и предизвикателен за професионализма на медиците, казус. Към всичко това се добавя смелостта на акушер-гинеколозите да организират интервенция, която не е обичайна и да го направят по най-добрия възможен начин. Както признават те обаче, всичко това едва ли би се случило, ако не беше налице огромното желание на една жена да стане майка.

Източник: Framar.bg

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече