вторник, септември 29, 2020

Каква е избирателната активност в страната?

От комисията заявиха, че главният прокурор е поискал снемането на имунитетите на четирима кандидати в изборите

23.54% е избирателната активност в страната към 13.00 ч., съобщиха от Централната избирателна комисия. „Това означава, че са гласували 1 488 509 избиратели. За сравнение, през 2015 г. избирателната активност е почти същата – 25.71%”, уточни говорителят на ЦИК Александър Андреев.

От комисията отчитат, че най-много гласували има в Макреш, Видинско (49.88%), а най-малко – във Варна (14.71%).

Към момента в ЦИК са постъпили 106 жалби и сигнали. „63 са жалбите във връзка с организацията на изборите, 18 са сигналите свързани с нарушения на избирателни права – предоставяне бюлетини”, добави говорителят на ЦИК.

По думите на Андреев има и сигнали, свързани с предизборна агитация. „Определени сайтове пускат информация за кандидати. Предполага се, че това са серия от репортажи от предходни дни, които се качват към момента”, посочи още той.

„Има и четири искания от главния прокурор за сваляне на имунитети на кандидат-кметове и кандидати за общински съветници. Исканията са приети от ЦИК, която се произнесла с решение, според което е снет имунитетът на тези кандидати. Органите на прокуратурите ще предприемат необходимите действия”, допълни Андреев.

Източник: Novavarna.net

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече