вторник, септември 21, 2021

Какви са разликите между футбола, който се играеше преди години и този, който се играе днес?

Футболът е спорт, който е вълнувал, вълнува и ще продължи да вълнува. Играта е любима на милиони и неслучайно си е спечелила прозвището Цар футбол. През годините обаче футболът постепенно приема различни промени и ако се върнем малко назад във времето, определено можем да открием някои съществени разлики. 

Преди време за да играеш футбол е било задължително да имаш добра физическа подготовка, което е нормално имайки предвид големия терен и продължителността на срещата от 90 минути. В наши дни обаче това се е превърнал в един от основните аспекти и за формата на играчите се гледа с повишено внимание. Отборите вече имат лични готвачи, фитнес треньори, рехабилитатори и всичко останало, за да е възможно максимално бързо да се възстановяват за следващия мач и винаги да са в топ форма. Все по-често ще срещнете играчи с изваяни тела и здрава физика, защото спортът просто го изисква. От друга страна обаче и програмата на футболистите вече е изключително натоварена, така че те са длъжни да се грижат по най-добрия начин за телата си. Играят се редица турнири на клубно и национално равнище, което за играчите се изразява в постоянни пътувания и по два мача седмично почти през целия сезон. 

Говорейки за футбола преди и сега, то няма как да не погледнем и в нашата си паничка, където през последните 20-30 години нещата непрекъснато вървят надолу. Споменът за САЩ 94 избледнява все повече, а класирането на националния ни тим на голям футболен форум се превърна в мираж. Ако преди години с нетърпение сме чакали мачовете от големите футболни първенства, следейки изявите на родните ни футболисти, то футболът днес по телевизията за съжаление не предлага подобна гледка. 

Поглеждайки по-глобално, то друга съществена разлика е навлизането на технологиите във футбола. Ако някои иновации като системата за известяване на премината голлиния се наложиха съвсем естествено, то други като ВАР променят значително облика на играта и срещат своите противници. Вече в почти всеки мач може да забележите как играта се прекъсва и главният арбитър прибягва до специален монитор на терена, за да разгледа повторение на дадена ситуация. Факт е, че по този начин играта се накъсва, но истината е, че видео асистентът спомага значително за правилните отсъждания и честната игра, така че в бъдеще е възможно да има леки изменения на правилата за използване на ВАР, но системата едва ли ще бъде премахната. Футболът обаче не открива топлата вода, подобни видео повторения се наблюдават и в други спортове, като волейбола, например. 

Внедряването на технологиите обаче не се ограничава само до тук. В много отбори вече използват изкуствен интелект и различни технологични системи с цел подобряване на тактическата част от играта, както и за разучаване на силните и слаби страни на съперника. През миналия век нямаше как да видите някои помощник треньор да борави с таблет по време на футболна среща. Това обаче е нормално, всеки клуб се старае да извлече абсолютния максимум за по-добро представяне.

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече