неделя, октомври 24, 2021

Калфин: ЕС този път дава парите с условия

„ЕС този път дава парите с условия. Трябва да ни е ясно, че няма как да ги вземем и да ги похарчим току така.

Така бившият вицепремиер Ивайло Калфин коментира пред bTV отпуснатите пари за България от Европейския съюз след срещата между лидерите на страните членки в Брюксел.

По-важно е не колко пари получаваме, а какво ще се случи с тях. Господин Дончев каза, че пари ще има и всички ще получат. Точно това не трябва да се говори – как ще се разпредели една кошница с пари. Как ще бъде похарчен този фонд е важно през идните четири години“, посочи Калфин.

Според него заемите ще бъдат с много ниски лихви, тъй като ще бъдат взети от Европейската комисия. Те ще бъдат взети само, ако държавата поиска. Посочената сума е максималната възможна, но не е задължително да бъде взета.

„България до октомври трябва да представи план, който минава през процедури на одобрение и евентуално през 2021 парите ще могат да бъдат разпределени“, каза Калфин.

По думите му парите в действителност са много, но инструментът, по който се отпускат е целеви. Икономиката на страната ни трябва да се направи сравнима с останалите.

„Румъния достигна Гърция по БВП. Ние все сме последни. Получаваме най-много пари, защото сме с най-лоша икономика. Това трябва да се промени. Ето това е смисленият разговор“, посочи Калфин.

Той заяви, че голяма част от отпуснатите средства са грантове. Заем може да бъде изтеглен, ако страната ни прецени.

„За България той е около 4 милиарда евро“, посочи Калфин.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече