петък, септември 17, 2021

Кантарджиев намекна, че може да се прибегне до руска или китайска ваксина

„Ще търсим ваксини срещу коронавируса от другаде, ако не успеем да вземем достатъчно през европейския квотен принцип.“ Това заяви в предаването „Неделя 150“ по БНР професор доктор Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той увери, че „Астра Зенека“ (AstraZeneca) (т.нар. ваксина на Оксфордския университет) не е отказала доставки, а забавянето е по „технологични причини“ – заради пожара в завода на компанията в Индия.

„Оптимистичното е, че до края на август може да имаме около 1.5 – 2 млн. ваксинирани българи. Ако няма ваксина държавата ще търси и други варианти. Няма да се поколебаем да потърсим която и да е ваксина, стига да е ефективна, безвредна и призната от регулацията в Европа“, категоричен бешее Тодор Кантарджиев. По думите му, дори има вариант да се ползва руска или китайска ваксина.

„Астра Зенека“ е уведомила този, който е сключил договора. Това са европейските институции и ние ще бъдем уведомени по квотния принцип. Ниският брой на имунизирани у нас беше, защото се пазеше втората доза, за да не станат технологични промени, които да забавят втората и хората да останат само с една доза“, допълни в заключение професор Кантарджиев.

Припомняме, че вече на няколко пъти медийно беше повдиган въпросът защо сме заложили най-много на „Астра Зенека“. Дежурният отговор на отговорните е, че България е част от общоевропейската стратегия за осигуряване на коронавирусни ваксини, където ЕК е с водещата роля при преговорите и се е считало, че тази ваксина най-бързо ще бъде разработена.

Като контрапункт обаче стои факта, че ръководител на българския филиал на „Астра Зенека“ е Зоя Паунова – майка на евродепутата от ГЕРБ Ева Майдел. Заради това имаше въпроси особено от радио „Свободна Европа“ повлияла ли е тази връзка. Припомняме обаче, че в началото на януари председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен оповести, че не може да се водят паралелни преговори самостоятелно с шестте доставчика на ваксини, влезли в общоевропейската стратегия – заради опити на Германия да увеличи количеството от ваксината „Комирнати“ на Pfizer/BioNTech и обвиненията в Германия, че BioNTech е германска компания, а това не е използвано за по-голяма сигурност на доставките. Шестте доставчика са Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Оксфордския университет, Sanofi и GlaxoSmithKline, „КюрВак“ (Curevac) с подкрепата на Bayer, „Янсен“ (Janssen) на Johnson&Johnson, от която България ще получи чрез Швеция, защото първоначално не се включи в общоевропейската инициатива за този доставчик и преди коледните празници парламентът промени това решение.

Източник: Актуално

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече