сряда, януари 19, 2022

Караджов: Намираме се в капан и той заплашва да загубим стотици милиони

Не мога да дам точен срок за завършване на АМ „Хемус“. Не е сключен договор за строително-монтажни работи на магистралата. Сключени са договори между „Автомагистрали“ АД за доставка на материали и договори за наем на техника, включително и за доставка на озеленяване. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов в предаването „Тази неделя“ по бТВ.

Той обясни, че оставащите 240 км от АМ „Хемус“, които не са изградени, са разделени на 10 участъка. Само един от тях е сключен по Закона за обществените поръчки. За всички останали 9 отсечки е приложен ин хаус механизмът. „От 10-те лота са възложени дейности за 4 милиарда. От тези 4 милиарда лева са преведени ефективно 1,3 милиарда лева на фирмите, с които „Автомагистрали“ е сключила договори по ин хаус процедурата. Магистралата започва строителството без да има нито един проект, фактически  незаконно, защото няма нито едно разрешение за строеж“, обясни министър Караджов.

Сега по думите му от Народното събрание зависи да бъдат разрешени нормативно-правните въпроси, свързани със строителството. „Намираме се в капан и той заплашва да загубим стотици милиони, които стоят по тези сметки, и въпреки това магистралата да не може да бъде завършена десетилетия. Аз искам да разплета този казус, така че магистралата да се изпълни в следващите няколко години – четири да кажем“, посочи министър Караджов.

Възлагането на подобни проекти вече ще става по реда на конкурсните правила по ЗОП. „Другото, което много рязко ще огранича, е да се дава възможност на изпълнителя да проектира сам“, допълни регионалният министър.

В момента в Министерството на регионалното развитие няма нито един готов пътно-строителен проект, подчерта министър Караджов. Няма проект и за широко прокламираното от предходното управление тунел под Шипка към днешна дата. „Проектът под Шипка го няма, парите ги няма, не знам как изобщо от 2013 г. досега този проект е бил обещаван“, отбеляза той.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече