петък, май 14, 2021

Каракачанов в скандал за 12,5 милиона

От досъдебното производство срещу „Балкантел“ изскача

Вицепремиерът сключил договор по целесъобразност, без да направи обществена поръчка за огромната сума

Името на Красимир Каракачанов изскача от документи, по които работят разследващите органи. Именно силовият вицепремиер е подписал скандалния договор за близо 12,5 милиона лева без ДДС с фирмата „Балкантел“ ООД, в която прокурори и служители на ДАНС направиха обиск на 18 юли, показва репортерска проверка на „Галерия“. 

Разследването е за престъпен сговор по повод доставка на оборудване за военновъздушните сили, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение в деня на акцията в офисите на фирмата. Тя е собственост на Никола Дурчев и сина му Христо Дурчев. Името на втория стои до това на силовия вицепремиер Каракачанов във всички документи по договора за 12,5 милиона лева. Контрактът е за поддържане на комуникационната система на ВВС и е сключен без обществена поръчка, става ясно от документите. Фирма „Балкантел“ е получила покана да го изпълни. Поканата е подписана лично от Каракачанов, договорът също, както и допълнителното споразумение от 26 юни за превеждането на пари в нова банкова сметка.
Досъдебното производство срещу „Балкантел“ е за корупция и търговия с влияние по повод на тази сделка, става ясно още от съобщението на прокуратурата. 2 седмици след обиските във фирмата няма обвинени. Разпитани са Христо Дурчев и Никола Дурчев.

Разследването е точно за договора, който Каракачанов е подписал с компанията без обществена поръчка. Само той е действащ между двете страни. Поканата е от януари 2018 година, а парафите на Дурчев-младши и Каракачанов са положени през юни 2018. Кой е злоупотребявал с власт, търгувал с влияние или предлагал облаги, или ще стане ясно скоро, или ще бъде заметено.

„Балкантел“ е доставила комуникационните системи на ВВС и ги е монтирала. Това е основният мотив на Министерството на отбраната да ги покани за поддръжката на системата, без да обявява търг. 
„Можеха да се явят и други фирми, които да предложат по-малко пари. Но поръчката е особена, защото става дума за национална сигурност и целесъобразност – този, който е доставил техниката, той да я поддържа“, обяснява специалист, запознат с процедурата. Според него няма нищо незаконно „Балкантел“ да бъде поканена без търг, но явно има сигнал от служители в Министерството на отбраната за нередности по изпълнението на договора. Други специалисти са на категорично мнение, че когато става дума за подобна колосална сума, обществената поръчка е задължителна. Иначе остават съмнения за скрити комисиони и за задкулисие. Никой държавен чиновник, пък бил той и Красимир Каракачанов, чиято детска мечта била да е министър на отбраната, няма морално право да избира доставчици по целесъобразност.

12,5-те милиона лева (с ДДС), с които да се ремонтират свързочните техники, вече се харчили. По информация на „Галерия“ са направени няколко доставки на резервни части, които не са били съвсем необходими. От прокуратурата засега запазват мълчание по случая.

Досега „Балкантел“ не се е забърквала в скандали. Фирмата работи от 30 години и е печелила поръчки от много държавни институции заради компетенциите, които има в инженеринга на специфична инфраструктура.

„Балкантел“ е представител на американска военна фирма

„Балкантел“ е представител за България на голяма американска военна компания, която по последни данни има над 3 милиарда долара оборот. Още през 2008 година Defense ITT участва в обществена поръчка на армията за 220 милиона евро за „Тактическа (полева) комуникационно-информационна система на БА“. Тогава ексминистър Петър Димитров лично пътува до Щатите за преговори с американците.
Проф. Никола Дурчев е съсобственик в „Балкантел“ със сина си Христо. Бащата е сред най-известните български специалисти по съобщителна техника. Освен „Балкантел“, той притежава още една компания, свързана с високите технологии – „ИСС“, както и членува в Асоциацията по железопътна сигнализация, автоматика, комуникация и индустрия.

Съсобственикът и управител на „Балкантел“ Христо Дурчев, чийто подписи стоят под договорите с Каракачанов, е известен в светските среди. Журирал е и е раздавал награди на конкурси за красота и на модни конкурси.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече