сряда, октомври 20, 2021

Кацаров: Изнасят се неверни данни за смъртността от Делта у нас. Смъртността е по-ниска

Смъртността в момента е по-ниска от нивата на предходните вълни. 

Разпространяват се неверни твърдения и изводи по отношение на смъртността от коронавирус у нас.

Това каза на брифинг служебният здравен министър Стойчо Кацаров, предаде бТВ. В тази връзка здравните власти дадоха повече информация относно смъртните случаи от нас през цялата пандемия, предаде 19мин.бг.

„Тази епидемична вълна се развива относително бавно. През последните дни обаче започна да се повишава малко по-интензивно в сравнение с предишните дни“, каза проф. Мира Кожухарова, съветник на здравния министър.

Общата смъртност е с около 1/3 по ниска в сравнение с предишните вълни. Вероятно една от причините за това е, че има 20% ваксинирани, каза здравният министър Кацаров.

Увеличаването на броя на смъртните случаи безпокои абсолютно всички, допълни тя.

По време на цялата първа епидемична вълна общият брой на починалите е 7920 души, а по време на втората – 8459 души. Кожухарова направи сравнение на първите девет седмици на всяка една от вълните. В момента сме приключили именно деветата седмица на третата вълна на коронавирус.

По време на първите девет седмици на първата вълна броят на починалите е 4735 души, а за същия период на втората вълна – 4479. По време на третата смъртните случаи са 3364 души. По думите на проф. Кожухарова това е доказателство, че „Делта“ вариантът, макар и по-бързо разпространяващ се, не е непременно по-смъртоносен.

„Не става въпрос обаче за смъртните случаи, които са наблюдавани директно свързани с коронавирусната инфекция. Истината е, че при всяка една от вълните броят на смъртните случаи всяка седмица се увеличава значително и надвишава обичайното си ниво“, поясни тя.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече