вторник, октомври 15, 2019

Кои са най-популярните ултрабук устройства?

Ultrabook са съвременни мобилни устройства, които станаха много популярни сред потребителите, особено през последните 5-6 години. Те се явяват преки наследници на най-компактните серии лаптопи от близкото минало. Характерно е, че за да бъде класифицирано дадено устройство в групата на ултрабуците, то трябва да отговаря на стриктни изисквания, въведени от Intel. Не е достатъчно лаптопа просто да е малък и лек, за да го наречем ултрабук.

Ето накратко изискванията към лаптопа, за да присъства в групата на ултрабуците:

Преносимост: до 2 кг тегло, максимум 2,3 кг. за 15 инчовите модели

Компактност: дебелина на корпуса 20 мм в най-високата си част, максимум 23 мм за 15 инчовите модели

Енергопотребление: Intel процесор от серията U мобилни CPU

Носител на информация: бързо SSD вместо стандартен твърд диск

Автономна работа: 6 часа минимална работа без външно захранване

Оптично устройство: без наличие на DVD, DVDRW и други

Хибернация: около 3 сек. за „събуждане“

Графика: „графично ядро“ вградено в централния процесор

Големите производители въведоха няколко допълнителни незадължителни изисквания:

Корпус и шаси: висококачествени цели парчета олекотени сплави

Дисплеи: Размери на екрана предимно от 12 до 14 инча

Охлаждане: оптимизиране на температурите в шасито

Докато телевизионните екрани и смартфоните стават по-големи, отдавна тенденцията при мобилните компютри е да продължават да се смаляват и стават все по-леки и преносими. Най-новите версии ултрабук джаджи успешно заеха една специфична ниша на леките и малки лаптопи, като влизат в пряка конкуренция с тях и понякога успешно ги заместват. Казваме понякога, защото по-леки и по-скъпи, спрямо своите по-големи братовчеди ноутбуците, те имат някои слаби страни които не могат да се компенсират.

В кои случай е практично да използваме ултрабук, и кога е подходящо да притежаваме стандартен лаптоп?

Кога и защо да изберем ултрабук?

Ако пътувате постоянно и работата ви е свързана със срещи и клиенти, ако трябва да презентирате портфолио, схеми или да обсъждате проекти, ако мобилността е от първостепенно значение и държите на стилно и надеждно мобилно устройство, то ултрабукът е за вас. Параметрите като RAM, CPU, Video и големина на SSD на всички актуални модели са напълно достатъчни за ежедневна бизнес работа, конферентни връзки и презентации. Моделите с X360 шаси са особено удобни за презентиране и споделяне на информация с повече партньори.

Заедно с ултрабукът ще се сдобиете и с възможно най-съвременните портове за комуникация като USB 3.1, четец за биометрични данни, качествено аудио възпроизвеждане, Thunderbolt 3 порт, дисплеи с висока резолюция достигаща WQHD, QHD+ или 4К, бърза WiFi 802.11 AC връзка, безжичен 3G или 4G достъп и други. Но всичко това си има своята цена и тя понякога е недостъпна за масовия потребител или стартиращия бизнес. Флагманските модели на големите производители понякога достигат ценови равнища над 2500 лв. В такива случаи може да потърсите в известните и доказали се фирми за употребявана техника като лаптопи втора ръка, компютри и монитори. Там със сигурност ще намерите добри попадения на отлична цена, поносима за всеки.

Кога и защо да изберем конвенционален лаптоп?

Ако работите предимно от дома си, но все пак имате срещи с клиенти и мобилността е важна за вас или ако производителността на машината ви е от първостепенно значение, а дизайна не е приоритет, то най-добре се ориентирайте към покупка на лаптоп. Ако нямате финансова възможност да отделите 4 цифрена сума за лъскав и добре изглеждащ продукт, а предпочитате практичните и функционални решения, имате нужда от сериозен мултитаскинг, трябва да разчитате на дискретна видео карта за 2D или 3D дизайн, не се колебайте да си купите мобилна работна станция Mobile Workstation и забравете за красивите ултра леки продукти.

Тенденцията при старата генерация преносими компютри също е към все по-малки, по функционални и по-евтини. Така че спокойно може да направите малък компромис с размерите и теглото, а да се сдобиете с мощен ноутбук, на който не му липсва нищо. Освен това с пускането на Windows 10 преди няколко години, лаптопите тепърва ще стават и по-функционални и удобни за работа. Ако имате нужда от по-голямо дисково пространство, вече няма никакви пречки. Средната големина на паметта на дисковете е около 500 GB и увеличаването й е много лесно.

Един чудесен пример за изключително мощен и същевременно компактен лаптоп от висок клас със SSD е моделът Lenovo ThinkPad W541. На разположение в този Mobile Workstation имате: 15 инчова матрица с Full HD 1920×1080 резолюция, изключително производителен Intel процесор Quad Core i7-4810MQ, 16GB DDR3, NVidia Quadro K1100M, DVD-RW, голямо разнообразие портове за връзка и комуникация и тегло само 2.7 кг.

И все пак да се върнем на ултрабуците, които са фокус на нашия материал.

Заради всички техни предимства и потребителските нагласи, се очаква до средата на 2020 год. В световен мащаб потребителите да си купят около 25 млн. ултрабуци, за сметка на около 15 млн. стандартни лаптопи. Тези данни показват, че заедно със смартфоните свръх компактните ултрабук устройства се превръщат в най-бързо развиващата се компютърна категория. За България тази статистика е коренно различна, заради свитата покупателна способност и нагласите на потребителите към покупка на втора ръка лаптопи, компютри и дори ултрабуци втора употреба.

Екип на сайта Tom’s Hardware е провел тест на няколко ултрабука по различни показатели, сред които лесна употреба, издръжливост, производителност, дизайн и комфорт. Те установяват, че дисплея и визията е основното нещо, по което един Ultrabook се отличава от другите модели. Някои производители предпочитат по-удобни и ниски квадратни клавиши в стил MacBook Air, докато други като Asus залагат на по-компактни клавиатури, за да пестят пространство. Размерът на клавиатурите на ултрабуците варират между 80% до 95% от нормалния лаптоп.

Повечето модели вече са оборудвани с Windows 10 и пробна версия на офис пакета. Предимство е наличието на USB и други портове, така че може да свържете към тях устройства като принтер и др.

Подходът към дизайна не се различава драстично, не само по отношение на клавиатурите, но и към цялостния външен вид на ултра тънките лаптопи. Някои производители залагат на стилни форми в убити тонове, които могат да се впишат в модерната дневна. Докато други се връщат към вече доказания и харесван класически сив цвят и дизайн на Apple MacBook Air.

Класация на най-популярните и търсени ултрабук устройства на българския пазар

Изброените модели на Dell, Lenovo и Asus са бизнес модели от най-висок клас и отговарящи на изискванията на най-взискателните потребители за производителност, дизайн и компактност.

Lenovo Thinkpad X1 Carbon

Dell Latitude –някои модели

Dell XPS

Lenovo ThinkPad Yoga

ASUS ZenBook

Горе изброените могат да бъдат купени и във бюджетен вариант от фирма за ултрабуци и лаптопи втора ръка.

Това са по-нови устройства от потребителски клас, които се предлагат само като нови или втора употреба само в сайтовете за обяви

Acer Aspire Swift 3 и 5

Asus VivoBook

Sony Vaio Pro

Samsung Notebook 9 Pro и Notebook 9 Pen

HP Compaq EliteBook Folio

MacBook Air

Като най-малко популярни ултрабук машини в България се явяват следните серии:

Xiaomi Mi Notebook Air

MSI PS42 и MSI PS63

HUAWEI MATEBOOK

Microsoft Surface Pro

Google Pixelbook

Това са някои от най-харесваните по отношение на тегло, цена и конфигурации ултра тънки устройства. В зависимост от това на кои характеристики държите повече, класацията с ултрабуци би могла да изглежда и по друг начин. Проучването е направено съвместно с фирма Интерсервиз-20 – бутик за маркови употребявани лаптопи и компютри.

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече