вторник, септември 22, 2020

Колко дълго трябва да продължи карантината, обяснява вирусолог

Очакваната крайна дата за режима на самоизолация, насрочена за 30 април, е оправдана. Това каза вицепремиерът на Русия Татяна Голикова в интервю за предаването „Москва. Кремъл. Путин“ по канал Русия-1“. Голикова отбеляза, че до 30 април ще се проведат два цикъла от 14 дни и ще бъде възможно да се оценят последиците от разделянето на хората в борбата срещу пандемията от коронавируса COVID-19.

Вирусологът, доктор на медицинските науки, професор Анатолий Алщайн в ефира на НСН обясни защо руското правителство взема предвид няколко 14-дневни периода при изчисляване на датата на премахване на ограниченията поради коронавируса. „14 дни е удълженият инкубационен период за коронавируса. Средният период е около 5-6 дни. Ще наблюдаваме тези два периода, дали нашите ограничителни мерки помагат или не помагат”, обясни професорът. Анатолий Алщайн каза още, че прекратяването на антиепидемичните мерки е на първо място политическо решение. „Това решение не се взема от учените. Приема се от политиците. Всичко, което се прави, се основава на три точки: състоянието на нещата в биомедицинската, икономическата и политическата ситуация.

Ако върви добре, антиепидемичните мерки на 30 април също могат да бъдат отменени, ако ли лошо – те ще бъдат удължени. Премахването на епидемията може да не е рязко и пълно. Ще останат някои „опашки“. Ще бъде необходимо да се диагностицират хората, да се проведе частичен режим на самоизолация за определени категории. Няма да има рязък преход към нормален живот “, обясни експертът.

По-рано първият заместник-председател на комисията по образование и наука на Държавната дума, бивш главен санитарен служител на Русия Генадий Онищенко аргументира прогнозата си за края на пандемията на коронавируса в Русия. „Ще сложим край на този проблем, когато последният пациент се възстанови и ще изминат още 14 дни от края на този период. Нека не определяме конкретна дата, но работим по въпроса”, заяви той.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече