четвъртък, септември 16, 2021

Колко километра мога да измина с празен резервоар?

Лампичка светва, за да Ви предупреди, че автомобила е „жаден“ и е време да заредите. „Напълни ме“ казва тя, принуждавайки Ви да спрете на най-близката бензиностанция. Но дали не можем първо да свършим работата, която е належаща и чак тогава да се отбием до бензиностанцията?

Колко далеч ще стигна с празен резервоар?

Няма шофьор, който да не си е задавал този въпрос. На всеки му се е случвало да не зареди достатъчно гориво и на дълъг път да светне лампата за горивото. Има ли място за притеснение? Ще успеем ли да стигнем до следващата бензиностанция? Колко още километра можем да изминем след като светне лампата за горивото?

Добре е да си дадем отговор на тези въпроси, за да можем да направим прости сметки и да не изпадаме в паника, ако получим индикация, че горивото е на привършване и нямаме възможност веднага да заредим.

Пригответе се за малко математика

Най- напред прочетете техническите спецификации на Вашия автомобил. Обикновено, при повечето автомобили, когато нивото на горивото достигне минимума в резервоара, предупредителната лампа светва. Няма стандарт, колко точно е резервата от гориво, но е около 10-15% от общия размер на резервоара. Можете да използвате тази информация, както и информация за средната консумация на гориво на вашия автомобил, за да изчислите колко далеч може да стигнете?

Нека да разгледаме случая с Toyota Corolla 2013. Нейният резервоар е 50 литра, така че 10% са около 5 литра. Ако умножите полученото с това, че средно изминавате 50 км с 5 литра, се получава, че Ви остават още около 50км преди колата да изгасне.

Според изчисленията, средната дистанция, която изминава Хонда Accord, след като светне лампата за горивото е около 75 км. Тойота Camry 70км, Нисан Altima – 65км. Определено полезна информация, но все пак внимателно направете изчисленията, дори може сами да си направите експеримент и да засечете с Вашия автомобил.

Важна забележка: зареждайте редовно автомобила, не е хубаво да карате постоянно на лимита на гориво, защото това ще повреди горивната помпа.

Също така, не винаги причината автомобила да откаже да работи е липсата на гориво, може да има проблем със стартера, алтернатора или акумулатора.

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече