събота, юли 11, 2020

Либерман: „Балканите са следващата цел на „Ал Кайда“

Авигдор Либерман, външен министър на Израел, предупреди, че „Ал Кайда“ се опитва да установи свои бази на Балканите, предаде „Ynet„.

По думите на външният министър на Израел, Авигдор Либерман, регионът на Балканите е „следващата дестинация, където глобалната мрежа за джихад планира да установи дейността си“.

Като доказателство той изтъкна средствата, които се изпращат от мюсюлмански благотворителни организации в страните от Балканите Той допълни още, че днес е предоставил разузнавателна информация в тази връзка на македонския премиер Никола Груевски в Йерусалим.

Външният министър на Израел посъветва македонския премиер Груевски да се подготви и да вземе мерки, за да не бъде допуснат ислямистки терористичен пробив, както в Източна и Западна Африка. От години Македония е разтърсвана от конфликти на етническа основа и се говори за нейната федерализация заради растящия брой на албанското население.

По време на визитата си в Скопие Либерман е споделил впечатленията си от срещите с разузнавателните служби на африкански и латиноамерикански страни. По думите му там вече действа широка мрежа на активисти на организациите „Хизбула“, „Ал Кайда“ и и Нацията на исляма.

Либерман заяви, че Израел не търси първи конфронтацията, но няма да се остави да бъде заплашван. Фактите, че мюсюлманският екстремизъм настъпва в Африка, били очевидни. Той припомни как нигериец за малко не взриви самолета от Амстердам за Детройт.

Либерман ще приеме и българкия министър-председател Бойко Борисов, но в Тел Авив. Борисов заминава на посещение в Израел на 10 януари. Премиерът се познава с президента на Израел Шимон Перес още от 2007 г., когато той бе в Свещените земи като кмет на София. Перес и Борисов не са прекъсвали контактите помежду си. От избирането му за премиер двамата са се чули по телефона няколко пъти.

При поканата от страна на Переc президентът написа: “Впечатлен съм от вашата изборна победа и от начина, по който повече от два месеца ръководите страната”.  “В лицето на моето правителство Израел има добър приятел”, отвърна българският премиер.

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече