петък, юли 1, 2022

Марк Зукърбърг се извини за срива на Facebook, Instagram, WhatsApp и Messenger, от който той лично загуби 6 милиарда долара

Милионерът Марк Зукърбърг се извини на потребителите на Facebook, Instagram, WhatsApp и Messenger за неочаквания срив на тези социални мрежи вчера. Вчера в продължение на няколко часа достъпът до тях беше невъзможен по целия свят.

Без да дава обяснение за причината, собственикът им Зукърбърг поднесе официално извинение, след като те отново заработиха. „Facebook, Instagram, WhatsApp и Messenger се връщат онлайн сега. Съжалявам за прекъсването днес – Знам колко много разчитате на услугите ни, за да останете свързани с хората, на които държите“ – написа той във Фейсбук.

По неофициални данни причината за срива е актуализация на протокола за динамично маршрутизиране. Тя е била посочена от член на екипа, работил по възстановяването, цитиран от РИА Новости. Глобалното прекъсване е най-продължителното от 2008 г. насам, когато социалната мрежа Facebook беше недостъпна за 80 милиона потребители за около ден. Голям срив имаше и през 2019 г., но той продължи не повече от час.

Необикновеният катаклизъм на мрежите доведе до срив на американските пазари и рязък спад на големите американски индекси. Така наречените компании на FANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix и Google) заедно загубиха 243 милиарда долара капитализация за една нощ, съобщи „Wall Street Journal“. Изданието отбелязва, че това е най-голямата пазарна загуба от октомври 2020 г. Alphabet загуби повече от 3 %, Amazon 2,85 %, Netflix 2,6 %, Apple 2,4 %, Microsoft малко над 2 %. Ценните книжа на Facebook обаче понесоха най-тежък удар: в края на търговията акциите на технологичния гигант паднаха с повече от 5 процента, а капитализацията му спадна с 50 милиарда долара. Шефът на компанията Марк Зукърбърг загуби 6,6 млрд. долара на фона на смущения в работата на социалните мрежи Facebook и Instagram, както и на месинджъра WhatsApp.

Източник: Avtora.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече