неделя, май 9, 2021

Мартин Заимов: Няма риск за спестяванията на хората в следващите 2-3 години

Няма риск за спестяванията на хората в следващите две – три години, коментира пред бТВ финансистът Мартин Заимов по повод влизането на страната ни в еврозоната и въвеждането на еврото. Припомняме, че Заимов беше директор на управление „Емисионно“ (де факто на валутния борд) в БНБ по време на правителството на Иван Костов.

„Системата ни е така структурирана и управлявана, че тя не може да бъде тайно и изведнъж ревизирана. Първо ще разберем достатъчно рано, и ще има време да си сменим парите по дефиниция. Второ, в началото на въвеждането на валутния борд, в българската финансова система пропорцията на левове спрямо чужда валута беше от порядъка на 25%. В момента левът е 80%. Системата се стабилизира през обмена в евро. Колкото повече относителното недоверие на мнозинството хора се увеличава, толкова повече те сменят парите си от лева в евро, и така става потрудно системата да бъде ревизирана“, обясни финансистът.

Въпросът не е във влизането в ERM 2, а в минаването от ERM 2 с приемането на еврото – там е критичната точка, посочи още Мартин Заимов.

„Влизането в ERM 2 е по традиционните правила, които са на 20 години, те очевидно са остарели и очевидно не са приложими за България. Те позволяват хипотетично промяна на курса“, посочи още той.

Според него истинският въпрос е не дали еврото е успешна или не бъдеща валута, а дали Европейския съюз(ЕС) е успешна или не бъдеща територия.

Напомняме, че преди около седмица едно изказване на икономиста професор Стив Ханке разбуни духовете у нас. Примането на еврото е грешка и България не трябва да се присъединява към единната европейска валута, заяви “бащата на валутния борд у нас“. Той разкритикува законовите промени, предложени от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова. Те предвиждат след присъединяването на България към валутния механизъм, предхождащ еврозоната, курсът да подлежи на договаряне.

Източник: Актуално

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече