събота, юни 6, 2020

Министър Теменужка Петкова: Зелената сделка е свързана с живота и здравето на хората, но тя има своята цена

Зелената сделка е свързана с живота и здравето на хората, но тя има своята цена.Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в „Денят с Георги Любенов“ по БНТ.

Тя обясни, че положителните резултати от Зелената сделка са свързани със живота и здравето на хората, с преодоляването на климатичните промени.

„Зелената сделка има своята цена. Това означава, че икономиките на всяка държава-членка на ЕС ще претърпят своите трансформации. Зелената сделка далеч не обхваща само сектор „Енергетика“, коментира още Теменужка Петкова.

По думите й Зелената сделка обхваща цялата икономика, индустрията, сектори като транспорт. Министърът отчете, че в Зелената сделка се говори за позеляваняне на бюджети.

„Нашите опасения са, че това на практика ще доведе до намаляване на нашата конкурентоспособност, в сравнение с нашите съседи, които няма да имат тези финансови ангажмиенти да реновират своите енергийни системи. Това е един от най-сериозните рискове, които ние идентфицираме. Другото е излизането на базови мощности от региона“, каза Петкова. Министърът отчете, че въглищните централи са основни базови мощности както за България, така за Румъния и Гърция. „Ако следваме висчки тези изисквания означава, че до 2030 г. трябва да излязат от експлоатация 12 хил. мегавата базови мощности от нашия регион“, уточни енергийният министър.

По думите й тези базови мощности трябва да бъдат заменени базовите мощности и големият въпрос е с какво и как ще се случи това.

„Това, което ние към настоящия момент сме направили и което е нашата позиция е, че въглищните централи няма как да излязат от употреба, именно защото те са пряко свързани с нашата енергийна сигурност. Въглищните централи в Българиия ще бъдат използвани до 2030 г. с хоризонт до 2050 г“, обясни министърът.

Източник: Focus-news

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече