вторник, октомври 19, 2021

Mнозинство в Народнотo събрание настоява Първанов да оттегли посланиците

В своя обща декларация парламентарните групи на ГЕРБ, „Синята коалиция“, РЗС и „Атака“ настояват президентът Георги Първанов да изпълни възложеното му в Конституцията задължение при предложение от Министерския съвет да освободи посланиците в Турция и в САЩ.

Декларацията е внесена днес в Народното събрание. В нея се посочва, че във връзка с изборните нарушения в двете държави двамата посланици нямат нито качества, нито моралното право да представляват страната ни и им липсват качества да защитават правата и интересите на българските граждани в чужбина. С документа парламентарните групи настояват президентът Георги Първанов незабавно да се съобрази с волята на мнозинството на българите и да осъществи конституционните си задължения от текста на чл. 86 т. 6, и да освободи дипломатите от длъжност.

По въпроса за импийчмънт на президента от ГЕРБ са възложили на юристи – представители на четирите парламентарни групи, да подготвят общи мотиви. След това ще се състави общ вариант с искането, за което ще започне събиране на подписи от депутатите за подкрепата му, обясни пред журналисти народната представителка Искра Фидосова от ГЕРБ. Ако президентът освободи двамата дипломати и ако това е един от мотивите за импийчмънт, няма правно основание за повдигане на обвинение към президента, каза Фидосова, която е председател на парламентарната правна комисия.

По въпроса за изслушването на президента от депутатите, предвидено в Конституцията, Фидосова посочи, че текстът е пожелателен, но „най-малкото не представлява за него трудност да дойде поне веднъж или два пъти в годината и да информира народните представили по важни въпроси“. Тя допълни, че за да има диалог между институциите, от ГЕРБ ще поискат президентът да бъде изслушан от депутатите.

В същото време министър-председателят Бойко Борисов заяви, че няма как да не подкрепи предложенията на „Атака“ и ДСБ за започване на процедура по предсрочно прекратяване на мандата на президента, но се опасява, че това може да доведе до криза и дестабилизация на страната.

„Надявам се, че президентът си дава сметка в какъв омагьосан кръг вкарва държавата, каза министър-председателят.“ Той определи неотдавнашните изказвания на президента Георги Първанов като необмислена постъпка, която пряко удря авторитета на държавата. По думите му, европейските държави искат да ни помогнат, но подобно разклащане не е добро за страната. Според Борисов, президентът е дал основателен повод на Синята коалиция, РЗС и „Атака“ да го атакуват. Той посочи, че правителството по никакъв начин не е атакувало президентската институция и определи изказванията на Първанов като „вероломно нападение“. Борисов подчерта, че истински се е надявал, че няма да се стигне до тук.

Относно двамата български посланици в САЩ и Турция, Борисов посочи, че отзоваването на дипломати е честа практика в дипломацията. Правителството не може да назначи посланици без да се съгласува с президента, но счита, че тези двама дипломати са извършили нарушения, докато са били в мандат и не заслужават повече да бъдат на тези постове. Премиерът коментира, че правителството в момента е поставено в деликатна ситуация, в която от една страна трябва да се подкрепят тези партии, които са в правото си да атакуват президента, но от друга не искат да събарят президентската институция.

Той е убеден, че в момента на никого не е нужен да тече такъв процес в държавата и се учудва защо му е била нужна на президента тази провокация.

Относно твърдението, че правителството не се бори с организираната престъпност, Борисов посочи, че не обича общи формулировки. Той добави, че доколкото е наясно, делата срещу братята Красимир и Николай Маринови вървят, а Златомир Иванов-Баретата е в ареста, работи се активно и върху останалите представители на престъпния бизнес.

Вчера в Берлин Борисов призова да се оттеглят в пенсия дългогодишни служители в Министерството на външните работи.

„Крайно време е 20 години след промените тези хора да излязат от властта, да се ометат и да се престане с генерираните скандали“, заяви премиерът. „Хора на по 60-70 години продължават да искат да работят, още можели да дадат. Крайно време е да дойдат млади хора с друг мироглед. Ние отзовахме посланици заради дисциплинарни нарушения и ще продължим да отзоваваме за дисциплинарни нарушения, защото носим отговорност. Убеден съм, че те са направили много нарушения. Светът не свършва след като бъдат отзовани посланиците“, каза премиерът.

Той съобщи, че скоро, когато бъдат извадени на светло имената на хората на бившата Държавна сигурност, които са били години наред и още искат да стоят във външно министерство и по посолствата, „ще блесне страшна картина“.

„Първанов е човекът, който сформира тройната коалиция. Той е конструкторът на тройната коалиция и чувството му за вина никога няма да изчезне. Всеки ден с това, което като обвинения се повдигат, става ясно, че тя безобразно е управлявала България, крала е безобразно цялата клика. Не случайно с Първанов от Кърджали се обажда и ДПС. Единия ден Първанов брани виновния Станишев, на другия ден Станишев брани Първанов. А Доган от Кърджали с маането им проглася“, заяви Борисов.

И добави: „Това е цялата им политика. Защото вчера се повдигнати обвинения срещу железниците. Всичките тези кадри, гори, железници са на тази клика, и след опита да се натисне съдебната система – прокуратурата те ще търсят медийни варианти да създават скандали в държавата. Не трябва да им се обръща сериозно внимание. Трябва да се замислим за много по-сериозни санкции. Приемам, че завистта отново е водеща, че се справяме по-добре от тях имаме европейска подкрепа. Ако бях на мястото на президента щях да се замисля за ланския сняг. 132 млн. са откраднати. За 4 години не го чух нито веднъж да се изкаже срещу крадците, а сега се опитва да ни иронизира. Вместо да излезе да ни подкрепи в тези реформи, защото негови хора са ги откраднали. Когато ние удряме една по една тези бандитски схеми, срещу нас се насочват много сериозни сили, които търпят икономически загуби от това че им се режат схемите, каналчетата и притоците от пари.“

Ланският сняг е една от тези схеми, подчерта Борисов и допълни, че други са железниците, земеделието, горите, социалното министерство на Масларова , всяко министерство.

„Съжалявам, не аз съм нарушил добрия тон. Всички партии в момента искат импийчмънт, без коалицията ДПС-БСП. Сега аз съм поставен в деликатна ситуация…Език мой, враг мой е вярна поговорка“, заяви Бойко Борисов и допълни, че когато човек се подвежда по езика си, трябва да знае какви са последиците.

„Не може президентът да защитава хора от закона, както прави със Станишев“, заяви днес в интервю за БНТ съпредседателят на „Синята коалиция“ и лидер на ДСБ Иван Костов.

„Не може президентът да казва, че когато изтича класифицирана информация, това е маловажно подхвърляне на папки. Защото утре може да дойде папката от Ирак по сделката „Петрол срещу храни“ и тогава президентът пак да каже, че е маловажно“, каза лидерът на ДСБ. Според него по темата „Петрол срещу храни“ беше хвърлено голямо петно върху България. Но разследването за финансирането на БСП от режима на Саддам Хюсеин беше преустановено.

„И тук имаше укриване на истината“, заяви Иван Костов. Според него въпреки, че това е стара история, тя не е изчистена и това е достатъчно основание за импийчмънт на Първанов.

Според Костов президентът трябва да освободи посланиците, а ако не помогне да се очистят изборните нарушения, тогава властта ще се възпроизведе.

Председателят на ДСБ е категоричен, че Първанов трябва да промени поведението си и да застане на правилната страна – на борбата срещу мафията във властта и изчистването на България.

„Защото ако тръгне да защитава мафията, той неминуемо е нарушил закона и Конституцията. Защо Първанов назначава в НСО охранителите на Маргините. Очаквам днес Народното събрание да го изправи пред много сериозно предизвикателство“, каза Иван Костов.

С влошаването на социално-икономическата обстановка се наблюдава радикализация на тройната ос Борисов-Костов-Сидеров, заяви зам.- председателят на парламентарната група на „Коалиция за България“ Михаил Миков пред БНТ. Относно искането за импийчмънт на държавния глава, бившият вътрешен министър заяви, че се изпробва натиск върху президента, тъй като няма никакви конституционни основания.

По думите му, сделката със Саддам Хюсеин и петрола, която се използва като предлог толкова време, е била правена преди мандата на държавния глава. Тази сделка не може да бъде основание за импийчмънт, държавният глава е избран два пъти с пряк вот на народа, заяви още Миков. Според Миков сегашното правителство иска мълчалив президент и мълчаливи медии. На въпрос какво очаква да се случи в медиите, той отговори: „Подстригване на независимите регулатори, подстригване на съдебната система, която също трябва покорно да козирува и изпълнява“. По въпроса с българските посланици в Турция и САЩ депутатът от БСП каза, че конституционната процедура на отношенията с президента не била спазена с цел провокация.

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече