четвъртък, октомври 21, 2021

МРРБ издава до дни виза за проектиране и строителство на нова детска болница

 Регионалното министерство се очаква да издаде виза за проектиране и строителство на нова детска болница в София след протест пред Министерския съвет срещу намерението за изграждане на Националната педиатрична болница на мястото на изоставения от години строеж в двора на Медицинска академия, съобщи регионалният министър Виолета Комитова.

След среща с протестиращите от инициативата „За нова детска болница“ тя уточни, че визата за проектиране и строителство на новата болница ще бъде за терена, където сега се намира започнатия в миналото строеж, предвиден за целта.

Днешният протест бе организиран заради проведената вчера среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството със страните, участващи в изпълнението на проекта за изграждане на болницата. На нея бе прието инвеститорът – Министерство на здравеопазването – да внесе ново мотивирано предложение за изменение на подробния устройствен план, което да съответства както на конкретните инвестиционни намерения, така и на параметрите на застрояване, предвидени в Закона за устройство и застрояване на Столична община.

Според протестиращите обаче това е договор за довършване на изоставения строеж. В подкрепа на каузата си от началото на юни те събират и подписка.

Д-р Бояна Петкова, която е сред организаторите на протеста, вижда опит за прокарване на стария план и създаването на нова болница върху стари основи:

„Тази сграда по стария проект просто не е годна за целите на съвременната медицина в момента – тя е проектирана преди повече от 40 години и всъщност не може да бъде пригодена с тези параметри да изпълнява нуждите на медицината и на децата в момента“.

В протеста се включиха множество родители с деца. Пред БНР споделиха:

„Случва ми се да виждам деца прехвърляни от отделение в друго отделение от над три различни болници в рамките на две седмици, защото няма една единна детска болница, където детето да бъде обслужено – прегледано и лекувано, както трябва“.

„Новата детска болница да е на ново място с нова структура“;

„Един скелет на сграда, който е стар, включително морално остарял, но освен това опасен, незаконен и негоден“

В предаването „Преди всички“ д-р Бояна Петкова заяви, че ще настояват за нов проект за детската болница.

„Ако не бъдем включени в разговорите и срещите за бъдещата детска болница, ще предприемем по-мащабни протести през следващата седмица“, заяви д-р Петкова.

Cross.bg

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече