сряда, януари 20, 2021

На крачка от машина на времето

Астрофизик смята, че знае как да изгради машина на времето

Негови колеги обаче, далеч не са убедени, че ще се получи. Теоретично мистерията е разгадана, но как стоят нещата в действителност?

Преподавателят по физика на Университета в Кънектикът наскоро обяви, че е написал научно уравнение, което може да послужи като основа за действителна машина на времето. Той дори е изградил прототипно устройство, за да илюстрира ключов компонент от своята теория. Много от колегите му смятат, че неговата машина на времето ще остане само на хартия.

За да разберете как действа процесът, трябва да знаете основите на теорията за относителността на Алберт Айнщайн. Тя гласи, че времето се ускорява или намалява в зависимост от скоростта, с която се движи даден обект.

Въз основа на тази теория, ако човек беше в космически кораб, пътуващ близо до скоростта на светлината, времето щеше да протича по-бавно, отколкото за някой, който остава на Земята. По същество, ако астронавт пътува в космоса за по-малко от седмица, за този период от време на Земята ще минат 10 години. За астронавта ще изглежда, че земляните са пътували в бъдещето.

Ако повечето физици приемат, че препускането напред във времето по този начин е вероятно, завръщането към миналото е съвсем друг въпрос. Физикът смята, че може да реши проблема с помощта на лазери.

Вдъхновение

Идеята за машина на времето зависи от друга теория на Айнщайн, общата теория на относителността. Според нея масивните обекти огъват пространството и времето. Това е ефект, който възприемаме като гравитация. И колкото по-силна е гравитацията, толкова по-бавно минава времето.

Ако сме в състояние да огънем пространство, има възможност да го изкривим. В теорията на Айнщайн това, което наричаме пространство, включва и времето – затова се нарича пространствено време. По какъвто и начин да влияем на пространството, същото ще се случва и с времето.

Теоретично е възможно да превърнем времето в цикъл, който да позволи пътуване в миналото. Ученият е създал прототип, показващ как лазерите могат да помогнат за постигането на тази цел. Изследването на гравитационното поле би могло да доведе до нов начин за разглеждане на подобна възможност, базирана на циркулиращ лъч светлина.

Противоречия

Много учени подлагат на съмнение подобни методи. Те смятат, че има сериозни недостатъци в математическите изчисления и теорията. По тази причина, едно практическо устройство изглежда непостижимо.

На този етап идеята е изцяло теоретична. И дори ако машината на времето проработи, това би имало сериозни ограничения.

Източник: Smartnews.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече