четвъртък, септември 24, 2020

На първа инстанция: Антикорупционната комисия трябва да плати почти 95 000 лв. на Трайчо Трайков

Грубо 95 000 лева ще трябва да плати Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) на кмета на район „Средец“ в София и бивш енергиен министър Трайчо Трайков. Това реши Софийския административен съд, съобщава OFFnews. Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Делото е по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) и е заведено от Трайков срещу КПОНПИ като правоприемник на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ). Трайков го е завел, след като е загубил шанса да започне работа в частния сектор със заплата 10 000 евро месечно – той казва, че е пропуснал възможността, тъй като предшественикът на КПКОНПИ – КПУКИ (Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси), е обявила, че има конфликт на интереси и бъдещият му работодател „Балканстрой“ размислил. Конфликтът бил, защото имал акции на „Каолин“, а бил и едновременно с това министър и е действал за концесията на предприятието – през 2011 година.

Всъщност Трайков иска 119 700 лв. обезщетение плюс мораторна лихва от 36 442 лв., както и 12 000 лв. заради „душевни болки и страдания“ – имал е мигрена и е пиел лекарства за кръвно, а по това перо и още 8900 лв. мораторна лихва. Основание за това е, че съдът окончателно е отменил решението на КПУКИ за конфликт на интереси. Но съдът дава 60 000 лв. обезщетение, 18 316 лв. мораторна лихва, 12 000 лв. обезщетение за душевните болки и страдания плюс лихва по тях от 6096 лв.

В писмения отговор на КПКОНПИ се иска „намаляване на размера на претендираното обезщетение на основание чл. 5, ал. 2 от ЗОДОВ, предвид на обстоятелството, че Трайков сам е сезирал КПУКИ, предвид множеството медийни публикации за твърдян конфликт на интереси“, става ясно от решението на съда. Но съдия Доброслав Русков определя този аргумент като все едно някой да потърси медицинска помощ, но да се влоши и да се каже, че ако не беше търсил помощ, а се е лекувал сам, е нямало да стане така.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече