четвъртък, юни 24, 2021

Над 140 депутати участват в голямата далавера с ВЕИ

Инвестициите във фотоволтаиците са най-малки, а печалбите – най-голями, заяви шефът на „Подкрепа“

Над 140 бивши депутати за замесени в далаверата ВЕИ. Това заяви пред BPost.bg лидерът на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев.

Имената на избраниците обаче не за известни, тъй като по-голяма част от тях работят с подставени лица или офшорни компании.

„Твърдението ни е категорично вярно, защото то обяснява и отношението към тази проблематика на вече няколко парламента. Как виждате да се даде такава неописуема цена за един мегават зелена енергия, като се има предвид, че инвестицията за производството е по-малка, отколкото в един ТЕЦ“, каза синдикалистът.

„Има една система или критерий, който казва, че за да произведеш един мегават електроенергия от АЕЦ, ТЕЦ или ВЕЦ, трябва да инвестираш някакви средства. Има статистика за това при каква инвестиция са получава един мегават. Най-евтина беше инвестицията в ТЕЦ – инвестираш  1 млн. лв. за мегават. Ако това се приложи към фотоволтаиците какво излиза? За да получиш един мегават трябва да инвестираш 8 млн. лв. Това е невъзможно“, каза още Константин Тренчев.

Той обясни, че вложените пари във ВЕИ са много по-малки, отколкото тези във ВЕЦ, а цената на тока от фотоволтаици е чудовищна.

Един мегават електроенергия от АЕЦ „Козлодуй“ в момента струва 42 лв, от държавната централа „Марица Изток – 67 лв., а Народно събрание имаше решение държавата да изкупува тока от фотоволтаиците за 780 лв. Впоследствие цената беше намалена и сега е средно около 380 лв.

„Едно ВЕИ обаче не може да работи денонощно, въпреки, че преди време бяха установени измами – фотоволтаици декларираха, че произвеждат ток 24 часа в денонощието“, каза още Тренчев.

Той обясни, че през 2007 г. оборудването на една ВЕИ централа е било по-скъпо. Сега обаче цената драстично е намаляла. „Защо да продължаваме да плащаме тези високи цени за мегават на ВЕИ?“, попита лидерът на КТ „Подкрепа“.

В огромната си част централите за зелена енергия са направени през 2011 и 2012 г. , когато цената на оборудването е паднала с 60-70 процента в сравнение със стойностите от 2007 г. В същото време и сега важи цената за тока, гласувана през 2007 г.“, допълни Константин Тренчев.

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече