вторник, септември 21, 2021

Неуспех за кабинет би довел политическа криза, предупреди Стефан Янев

Служебният премиер Стефан Янев призова народните представители и партиите да намерят силата и мъдростта да осигурят едно стабилно управление. След обявяването на името на номинирания от ИТН за премиер, това е вторият коментар на Стефан Янев за политическата ситуация у нас. В него той подчерта, че е важно да се намери устойчива формула по приоритети, за да има достатъчно дълъг хоризонт за управление на редовен кабинет и стабилен парламент. Друг развой, по думите на Янев, може да доведе до сериозна политическа криза, а и до институционална криза. Това няма да е добре за държавата, посочи Янев. Той не иска да звучи като ментор на правителство, което тепърва трябва да търси подкрепа в парламента. Затова и каза, че е убеден, че номинираният за премиер ще съумее да събере екип.

Стефан Янев вижда в голяма степен възможност за приемственост между работата на служебния кабинет и приоритетите, изказани във вчерашния ден от представителите на „Има такъв народ“. Затова и изказа удовлетворение, че кабинетът е внесъл проект за актуализация на бюджета, по който депутатите могат да работят и в близкия един месец да влезе в сила.

„Нека да не се занимаваме със спрягане“, отклони Стефан Янев всички въпроси за евентуални имена на министри. „Това е работа на партиите, не искам да спекулирам и не мога да коментирам кой какво ще прави.“

Стефан Янев отказа на този етап да коментира и третата хипотеза – да се завърти неуспешно рулетката с мандатите и да се стигне до нови предсрочни избори и отново сформиране на служебно правителство.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече