петък, май 29, 2020

New York Post: Експерти ще изучават мозъците на геймъри, за да създадат изкуствен интелект за военни цели

Група експерти иска да изследва мозъчните импулси и движението на очите на хората, които често играят видео игри, за да създадат на базата на тази информация съвременни военни системи с изкуствен интелект, пише вестник New York Post.

Американската Агенция за напреднали изследователски проекти в областта на отбраната е инвестирала повече от 300 хил. долара за това проучване на екип от Института за изкуствен интелект в университета в Бъфало.

Учените смятат, че за подобряването на процеса на учене на изкуствения интелект може да се използва именно човешкия мозък, наред с другите подходи, които включват наблюдение на поведението на мравките например.

Те смятат да изготвят проучване сред 25 геймъри, което ще включва стратегически и игри в реално време, като популярните заглавия „StarCraft”, “Stellaris” и „Company of Heroes”.

„Идеята е в крайна сметка да създадем 250 летящи робота, които да работят в сложни ситуации. Например може да загубят видимост, заради дим по време на авария. Роботите трябва да могат ефективно да комуникират и да се адаптират към такива предизвикателства“, казва Соума Чоудури, асистент професор по механическо и въздушно инженерство, част от екипа.

Докато геймърите играят, учените ще наблюдават какви решения вземат, ще следят движението на очите им и ще засичат мозъчната им активност. Информацията след това ще бъде използвана в създаването на сложни алгоритми, които ще помагат на системите с изкуствен интелект да действат „по-умно“.

„Не искаме системата за изкуствен интелект просто да мимикира човешкото държание. Искаме тя да получи по-дълбоки разбирания за мотивите за човешките действия. Това ще доведе до по-напреднала система за изкуствен интелект“, заяви Чоудури.

Източник: Focus-news.net

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече