неделя, септември 27, 2020

Носталгия! 60 години от първото предаване “Сънчо“ се навършват днес

60 години се навършват днес от първото предаване по телевизията „Лека нощ, деца“.

По-възрастните помнят, че „Лека нощ, деца“, известно повече като „Сънчо“, се излъчваше по Първа програма, впоследствие трансформирана в Канал 1 и БНТ1, всяка вечер в 19:50 или 19:45 часа.

Първото издание е на 5 март 1960 г. През 2003 г. рубриката е свалена от екран, но година по-късно се завръща. От септември 2019 г. се излъчва по БНТ 2. В нея се разказват приказки за Кума Лиса, Зайо Байо, Баба Меца, Кумчо Вълчо, Педя Човек Лакът Брада, Гинко-Пружинко, Макс и Мориц и много други български и чуждестранни приказни герои.

Сред сериалите, излъчвани през 80-те години на 20-ти век, са „Джейми и вълшебното фенерче“, „Ум белия делфин“, „Семейство Мейзга“, „Приказки под шипковия храст“, „Том и Джери“, „Ну погоди“, „Пинко Розовата пантера“, Патето Яки и други.

Най-известният чуждестранен сериал, излъчван в рубриката, беше Банани с пижами. Създателите на основната песничка „Аз съм Сънчо“ към предаването са Петър Ступел (музика) и Димитър Спасов (текст). Изпълненията на оригиналната песен и на различните песенни варианти на „Аз съм Сънчо“ са на куклената актриса Лина Бояджиева.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече