четвъртък, януари 28, 2021

Ново проучване: Кога COVID-19 e най-заразен и колко дни трябва да е изолацията?

Хората с COVID-19, заболяването, причинено от коронавируса, са най-заразни около два дни преди да започнат симптомите, както и пет дни след появата им. Това показва нов анализ на вече направени предишни изследвания, пише авторитетният вестник The New Tork Times в свой материал под заглавие „Трябва ли периодите на изолация да бъдат по-кратки за хората с COVID-19?“

Става ясно, че пациенти, които са изключително болни или са с увредена имунна система, могат да отделят вируса в продължение на 20 дни. Дори в леки случаи, някои пациенти могат да отделят жив вирус за около седмица, установява новият анализ.

Натрупващите се все повече данни създават затруднения: Трябва ли служителите в областта на общественото здравеопазване да съкратят препоръчаното време за изолация, ако това означава, че повече заразени хора ще си взаимодействат? Или длъжностните лица трябва да избират по-дълги периоди, за да предотвратят предаването на вируса във всички случаи, дори ако това довежда до по-тежки последици за икономиката?

Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ например препоръчва заразените хора да се изолират за минимум 10 дни от началото на заболяването. Агенцията обмисля да съкрати препоръчителния период на изолация и може да издаде нови насоки още през следващата седмица, споделят двама федерални служители, запознати с дискусиите по темата, които вестникът цитира.

Припомняме, че през септември Франция намали необходимия период на изолация на 7 от 14 дни, а Германия обмисля да го съкрати до пет дни (изолацията се отнася до болни хора; карантината се отнася до хора, които са били изложени на вируса и могат да се разболеят, уточнява в бележка изданието).

Определянето на периода на изолация от пет дни вероятно ще бъде много по-изкушаващо и може да насърчи повече заразени хора да се съобразяват с това, казва д-р Мюге Чевик, експерт по инфекциозни болести в Университета в Сейнт Андрюс в Шотландия, който ръководи новия анализ, публикуван в списание The Lancet Microbe.

В същото време скорошно проучване в Обединеното кралство показа, че всеки пети човек е успял да се изолира в продължение на 10 дни след появата на симптоми. „Дори да направим повече тестове, ако не можем да гарантираме, че хората се самоизолират, не мисля, че ще можем да контролираме разпространението“, споделя още д-р Чевик.

В Съединените щати много хора не се изследват за инфекция до ден-два след като започнат да се чувстват зле. При настоящите закъснения мнозина получават резултати два или три дни по-късно, към края на периода, през който са заразни.

От данните на анализите става ясно още, че изследователите са разгледали близо 1500 проучвания, публикувани от 2003 г. до юни 2020 г. относно времето на заразяване при хиляди хора, повечето от които са били достатъчно болни, за да бъдат хоспитализирани. Екипът от учени е взел информация от 79 проучвания на новия коронавирус, 11 проучвания на MERS и осем изследвания на ТОРС.

Хората, които никога не развиват симптоми, изглежда, носят приблизително същото количество от новия коронавирус като симптоматичните пациенти. Но асимптоматичните, изглежда, изчистват вируса по-бързо от телата си, считат изследователите.

Хората с COVID-19 обикновено са най-заразни един ден или два преди появата на симптомите до около пет дни след това, заключва анализът. И все пак пациентите могат да носят генетични фрагменти от вируса в носа и гърлото си средно за 17 дни, а в някои случаи и до три месеца.

Възрастните хора са склонни да бъдат инфекциозни за по-дълго време от по-младите хора, но нито едно проучване в анализа не открива жив вирус след девет дни от появата на симптомите. Резултатите показват, че положителните тестове след този момент откриват само генетични фрагменти, а не цели живи вируси.

Опасенията обаче са свързани с това, че дори периодът на изолация около 10 дни може да е твърде дълъг за много хора. Така се създават рискове пациентите да са финансово неспособни да се изолират за такова време или да не се чувстват достатъчно зле, за да искат да го направят.

Някои държави вече са приели политики, за да улеснят хората да се изолират. Виетнам предоставя подкрепа на хора, които трябва „да си вземат почивка“ от работа. А до май японското правителство например помоли младите пациенти с леки симптоми да останат вкъщи четири дни, преди да си направят тестове.

Насоките на Япония сега изискват от пациентите да се консултират по телефона със своите лекари и да търсят тестове само ако изглежда твърде вероятно да са заразени. Всеки, който има положителен тест, е приет в болница или хотел, в който да се изолира. В Съединените щати Ню Йорк и Върмонт предоставиха подобни места за настаняване на симптоматични и асимптоматични пациенти.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече