неделя, октомври 24, 2021

Новозеландски учени настояват Ал Гор да върне „Оскар“-а си

Учените поискаха наградата „Оскар“ да бъде отнета от Ал Гор, тъй като британски съд се произнесе, че в документалния му филм „Неудобната истина“ са допуснати 9 грешки. Ал Гор спечели тазгодишната Нобелова награда за мир.

Учени от Нова Зеландия настояват бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор да върне наградата „Оскар“, която получи за документалния си филм в защита на природата „Неудобната истина“. Това стана, след като съдия в Лондон постанови, че лентата съдържа девет научни грешки, съобщават световните агенции.

„Имайки предвид, че творбата бе награден в категорията документални филми, единственото разумно действие е филмовата академия да поиска обратно „Оскар“-а, тъй като е очевидно, че той неправилно е бил поставен в тази категория“, заяви Мюриъл Нюман, директор на новозеландския Център за политически изследвания.

Според Нюман Ал Гор е преувеличил научната истина, за да създаде „драматичен ефект“, което е неприемливо за документален филм. „Истината, колкото и неудобна да е тя за Ал Гор, е, че неговият филм съдържа съществено изкривяване на научните факти“, каза Нюман.

На 11 октомври Британският върховен съдия Майкъл Бъртън се произнесе по жалбата на британски просветен служител в графство Кент, според когото филмът е „неточен и пристрастен“ и не трябва да се показва на учениците във Великобритания. Съдията се съгласи, че във филма са допуснати 9 научни грешки и че посланията му имат политически характер и са в подкрепа на политическа програма. Законът във Великобритания забранява разпространяване на партийни политически идеи в училище, посочва Асошиейтед прес.

Заключението на съда е, че все пак филмът може да се показва в училищата, ако е съпътстван от упътване, в което да се излагат и аргументи неподкрепящи тезата, че глобалното затопляне е предизвикано единствено от човешката дейност.

Някои от деветте предполагаеми грешки, посочени от съда са:

Съдът не одобрява това, че бившият американски вицепрезидент Ал Гор се позовава на ново научно изследване, според което за първи път полярните мечки се давят, защото са принудени да преплуват огромни разстояния – до 100 километра, в търсене на лед. Съдът постанови, че „единственият научен факт, известен към момента, е, че са намерени четири полярни мечки, който са се удивили по време на буря“.

В своя филм Ал Гор казва, че нивото на световния океан ще се покачи със седем метра в „близко бъдеще“, ако се стопят ледовете в Гренландия или Западна Антарктида. Според съда, такова твърдение „целенасочено предизвиква паника“ и въпреки че стопяването на леда в цяла Гренландия наистина би довело до покачване на Световния океан, това най-вероятно ще се случи за хиляда години.

Ал Гор посочва в „Неудобната истина“, че изчезването на снега на Килиманджаро в Източна Африка е причинено от глобалното затопляне. Съдът обаче настоява за допълнението, че според преобладаващото мнение в научните среди това не може да бъде доказано и не е приемливо да се твърди, че отдръпването на снега е следствие главно на причинените от човека промени в климата.

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече