сряда, октомври 21, 2020

Няма противогрипни ваксини в аптечната мрежа

„От два дни няма противогрипни ваксини в аптечната мрежа“, съобщи пред БНР Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

340 хиляди противогрипни ваксини са предвидени за България да бъдат доставени и не могат да се внесат повече от предвидените френски и холандски ваксини. Цената им не е по-висока, защото е фиксирана – около 22 лева. Това е малко повече от преди година, защото в момента ваксината е четиривалентна.

„Обикновено това количество е достатъчно за нашата страна, дори понякога се изхвърлят. Защото те не могат да се пазят за следваща година. Сега с количествата от 180 хиляди – в тези 340 хиляди – предвидени за поставяне на възрастните хора, са много като брой, но пък за момента се оказват недостатъчни, заради търсенето на ваксини в ситуацията на пандемия“, коментира още Костов.

„Свършиха много бързо. Само единият от производителите внесе първоначално. Очаква се до 10 дни и вторият от производителите на противогрипната ваксина да внесе от втория вид ваксина и ще има за известно време. Но хората трябва да побързат да си закупят, защото пак ще се изчерпят бързо. Ще пристигнат 140 хиляди за свободно потребление. От началото на септември бяха доставени 88 хиляди дози. Това е така защото всяка година се внасят количества, като от предходната като потребление, макар че една година предварително се заявява, процесът на производство на ваксините е бавен и сложен, и не може да се превишават количествата…“, поясни още Николай Костов.

Въпреки пандемията няма свърхпроизводство в световен мащаб на противогрипни ваксини, каза Костов, а в същото време заради страха от коронавирус много компании купуват големи количества за служителите си.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече