петък, юли 3, 2020

Областният управител на Видин: Болницата е огнището в града, армията да помогне

„Огнището е нашата болница. Нямаме разпространение на коронавирус в кварталите – 161 са всички положителни случаи в града. Имаме 12 излекувани и за съжаление 9 починали. Но от всички заразени 43 са служители на многопрофилната болница и техни контактни“. Това каза пред БНТ областният управител на Видин Момчил Станков.

В болницата във Видин работят 450 човека заедно с администрацията. Тя е единствена на територията на областта,  каза още той и добави:“За момента никой не се е отзовал на призивите за лекари, които да бъдат доброволци. Към настоящият момент 270 медицински работници работят в болницата, които са на предела на силите си, но се справят“.

Чух какво ли не – няма  защитни облекла, няма маски. Това не е вярно. Географското положение на Видин е причината за ситуацията. Градът се намира на две граници, пунктове, магистрали. Просто потокът е голям. Това е вирус, той е невидим, коментира как се е стигнало до тази ситуация Станков.

Всички с положителни проби от Кула са разпределени по други болници: 8 в „Св. Анна“ София , 6 – в общинската в Лом, 3 в Монтана. От дома в Гара Орешец заразените са в болницата във Враца. „Там ситуацията е овладяна. Но ако не овладеем ситуацията в многопрофилната болница, ситуацията ще продължи“, подчерта той.

„Моля Националния оперативен щаб, министерството на здравеопазването и вицепремиера Красимир Каракачанов за незабавна помощ за дезинфекция на нашата болница. Това е единственият начин да задържим ситуацията“, каза Станков.

По думите му армията може да се включи „съвсем професионално“ и с препарати да дезинфекцира болницата във Видин.

„Ние опитахме с наши препарати и сили, но виждаме, че лекари преди седмица с отрицателен тест – сега са с положителен резултат. Болницата е огнище на заразата“, повтори той.

Във Видин все още няма доброволци от лекари и медицински персонал. От такива имаме нужда, не от доброволци за дезинфекция. Имаме нужда от квалифицирани хора, които да помогнат и да кажат как да направим дезинфекцията и да я направят. Ние вече веднъж дезинфекцирахме, нямаше положителен резултат, обясни пак Станков.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече