петък, май 29, 2020

Оперативна група ще следи за разпространението на короновируса 2019-nCoV

Министърът на здравеопазването издаде заповед на 27 януари 2020 г., с която създава оперативна група. Задачата й ще бъде да следи разпространението на коронавируса 2019-nCoV и да предприеме мерки, с които ще ограничи възможността той да се разпространява и пренася у нас. В екипа на щаба влизат представители на здравното, външното и вътрешните министерства, на Националния център по заразни и паразитни болести, Експертния съвет по инфекциозни болести и ДАНС.

Главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев съобщи, че бъдещото разпространение на коронавируса е много вероятно според оценката на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Заплахата за навлизането му в страните от Евросъюза е средна, а мерките, предприети от страните членки са адекватни.

Засилен е контролът на летище София. Особено внимание се обръща на пристигащите от Москва, Лондон и Истанбул, където пътуващи от Китай се прекачват.

Посолството ни в Пекин е в постоянна връзка с тримата българи, които са блокирани в китайския град Ухан. Обсъждат се възможностите за тяхното извеждане, но в момента китайските власти препоръчват чуждите граждани да не напускат страната.

Доц. Ангел Кунчев поясни, че са предприети нужните противоепидемични мерки за ансамбъла от Петрич, който беше на турне в Пекин. Личните лекари са получили указания и в продължение на 14 дни ще проследяват здравословното състояние на участниците в ансамбъла, открит е и специализиран кабинет в болницата в града.

За да бъде намален рискът от нови случаи, но и за да се предпазят хората от здравното министерство разпространиха препоръки към пътуващите и пристигащите от Китай.

Пътуващите за там е добре да избягват пряк контакт с болни, да не консумират сурова или храна, която не е обработена добре термично, да не са в близък контакт с домашни или диви животни. Редовно да мият ръцете си и да използват дезифектант, да не докосват очите, устата и носа си, да носят маска. При първи симптоми за неразположение да отидат в болницата.

При симптоми, показващи респираторно заболяване, идващите от Китай е добре да потърсят веднага медицинска помощ, да не контактуват с други хора, да не използват обществения транспорт и задължително да съобщят подробна информация на лекаря колко дълго и къде са пребивавали в Китай.

България получава постоянно информация за разпространението на инфекцията и за мерките в света от СЗО и множество европейски институции.

Данните показват, че до момента заразените в Китай са 2744, а смъртните случаи са 80. Общият брой на заразените е 2786. Единични случаи на инфекцията има още в Хонконг, Макао, Тайланд, Япония, САЩ, Канада, Виетнам, Франция, Непал, Сингапур, Австралия, Малайзия, Южна Корея.

Източник: Framar.bg

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече