четвъртък, април 15, 2021

Отказът от пушенето насърчава растежа на здрави клетки

Пушенето освен, че е вредно, не и и модерно. А и да пушиш при това замърсяване на въздуха, наистина не е разумно. Но има и друга причина. Оказва се, че отказът от тютюнопушенето може да насърчи растежа на здрави клетки и да премахне мутациите, водещи до рак на белия дроб, въпреки че по-рано се смяташе, че те остават завинаги при бивши пушачи. Това е заключението на група учени, чието изследване беше публикувано в списание „Nature”.

Оказа се, че ако човек се откаже от тютюнопушенето, клетките, които не са били повредени от химическите елементи, съдържащи се в тютюна, започват да заменят клетките с генетични мутации, предаде БГНЕС.

В хода на научната работа бяха изследвани тъканите на 16 души – пушачи, непушачи и отказали цигарите. И така, 96 процента от клетките в белите дробове на пушачите са имали генетични мутации, които не са открити при непушачите. В същото време при бившите пушачи са били открити четири пъти повече здрави клетки в дихателните пътища отколкото при тези, които продължават да пушат.

Според специалистите ефектът от лечебното самовъзстановяване на белите дробове се наблюдава дори при тези, които преди това са пушили по кутия цигари на ден в продължение на години. Учените са категорични, че човешките дробове са в състояние да се възстановят, дори когато негативното влияние на пристрастяването върху организма е било сериозно.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече