понеделник, май 23, 2022

Пандемията ще свърши още тази година, заяви проф. Радка Аргирова

Омикрон вероятно ще е последният или предпоследният вариант

Пандемията върви към приключване, край ще има и той ще бъде още тази година, заяви проф. Радка Аргирова, съветник на премиера Кирил Петков по въпросите на пандемията от COVID-19, в предаването „Денят започва с Георги Любенов“.

„Ще има, може би, още един вариант след Омикрона, а може и да няма. Аз лично смятам, че това вероятно ще е последният или предпоследния вариант, след което действително ще можем да се върнем към нормалния си начин на живот“, каза Аргирова.

Според нея обаче все още не е дошло времето за приравняване на COVID пандемията с грипната епидемия. В Испания властите са взели подобно решение преди дни, но у нас обстановката не позволява това, коментира тя.

Не е разумно у нас да отпадне сертификатът за наличие на антитела, тъй като има голям брой хора, преминали безсимптомно срещата си с вируса. Те трябва да следят антителатата си и след спадането им да се ваксинират, препоръча проф. Аргирова. Възможно е, обаче да се намали действието на зеления сертификат, защото непрекъснато постъпва нова информация и данни за това колко време трае защитата срещу COVID от ваксините и от антителата след преболедуване. В този смисъл не е ясно и колко бустерни дози ще са необходими. Обмислят се различни подходи относно прилагането на бустерни дози – да се прилага ваксина срещу най-разпространения вариант в дадения момент или ваксина срещу щама с най-висока циркулация в даден регион в света.

Проф. Аргирова обясни, че след 7-ия до 10-ия ден от заразяването си човек спира да пренася вируса. По думите ѝ вече е ясно, че Омикрон протича по-леко и у нас. Точно този факт е наложил и промяната на подхода на налагане на ограничителни мерки.

Новата работна група, чието създаване беше решено след срещата на премиера Кирил Петков и ПП „Възраждане“, ще бъде сформирана в сряда. Тя ще съдържа равен брой представители на управляващите и протестиращите, каза Радка Аргирова.

Източник: OffNews

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече