събота, октомври 16, 2021

Петролът поевтинява

Петролът поевтинява силно за втора поредна сесия на търговия, след като компанията „Сауди Арамко“ заяви, че вече е възстановила своя производствен капацитет, който пострада сериозно в резултат на въздушните удари по две важни петролни съоръжения на 14 септември, предаде БНР.

Негативно влияние върху цените на петролните фючърси оказва и общото напрежение на световните капиталови пазари, както и доста острото изказване на Доналд Тръмп по отношение на търговските практики в Китай, което беше част от неговата реч, изнесена пред 74-та сесия на Общото събрание на ООН във вторник.

То беше последвано от ответна реакция от страна на китайския външен министър Ван И, който обвини Съединените щати в кулоарите на срещата на ООН, че се опитват да спрат развитието на неговата страна, като заяви, че двете държави трябва да се придържат към принципите на ненамеса във вътрешните работи една на друга и да не се опитват да налагат волята си една на друга.

Тази двустранна вербална атака поднови инвеститорските притеснения относно изхода от предстоящите търговски преговори САЩ-Китай в началото на октомври, като участниците на капиталовите пазари сякаш игнорират информация на агенция Синхуа, че Пекин е готов да купува повече американски селскостопански продукти, включително повече соя и свинско месо, като жест на добра воля преди подновяването на двустранните разговори.

Според три източника на агенция Ройтерс, Саудитска Арабия вече е възстановила своя петролен производствен капацитет от 11,3 млн. барела на ден. Петролното находище Хурайс на държавната компания „Сауди Арамко“ вече добива 1,3 млн. барела на ден, а по-голямото находище Абкайк – 4,9 млн. барела дневно след като в началото на седмицата производството беше около 3 млн. барела на ден.

Късно снощи пък Американският петролен институт (API) отчете увеличаване на петролните складови запаси в САЩ с 1,4 млн. барела за седмицата до 20-и септември при очаквания на финансовите пазари за понижение с 200 хил. барела.

Всички това провокира ново понижение на петролните фючърси през днешната търговия с около 1,5% към двуседмични дъна, след като във вторник те поевтиняха с над 2%.

Фючърсите на петрола брент с доставка през ноември се понижават с 1,51% към 62 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол с доставка през ноември – с 1,4% към 56,40 долара за барел. По този начин и двата типа фючърси вече се търгуват в най-ниски нива 13-ти септември – само ден преди въздушните удари по „Сауди Арамко“, които изстреляха за кратко петролните цени с близо 20% към 4-месечни върхове съответно около 70 долара и за барел и около 63,30 долара за барел.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече