събота, октомври 16, 2021

Пик в интереса към ипотечното банково кредитиране

Статистиката на Българската Народна Банка е показва бум при покупките на нов дом с ипотечен заем. Банковите учреждения дават около 250 млн. лв. жилищни кредити на месечна база, като за 8 месеца финансирането достигна над 2 млрд. лв. при общ портфейл от 10.1 млрд. лв. Увеличаването на този вид субсидиране е с 9.6% годишно към края на април 2019 год. Развитието в тази ниша се е увеличило драстично за последния период от време. За сравнение, преди икономическата криза, започнала през 2008 год. повишаването е било с около 50 – 60%.

В същото време покачването на общия обем сделки за купуване на недвижима собственост с финансовата подкрепа от банкови кредити оказва влияние и върху цените на жилищата.

В допълнение, увеличаването на количеството сделки и увеличаването на цените на жилищата отчита пик, отвъд който обикновено има застой в ценовите нива и следва корекция. Наред с това, растежът на пазара на имоти активира строителите, а резултатът е по-голямо предлагане на сгради и следователно повишение на цените на жилищата.

Вследствие на това явление, много жилищни проекти ще бъдат завършени след повече от година. Това може наистина да доведе до объркване на плановете на гражданите, които инвестират в жилища, с цел да печелят от продажбата или от предлагането му на наематели.

Макар, натискът върху цените на имотите, търсенето на потребителите към ипотечните за кредити не се понижава и по всичко личи, че ще станем свидетели и на увеличаване на заемите за закупуване на жилище и в обозримо бъдеще.

Същевременно се повишава и количеството на заявките за ипотечни заеми, които както през 2018 г., така и през 2019 г. са със значителен брой. Увеличаването на заемите за нов дом произхожда от няколко фактори. Такива са повишаването на доходите на семействата, с които разполагат. Друг фактор, който предшества това явление е повишеното предлагане на жилища в големите градове, което на този етап все още не отговаря изцяло на търсенето.

Финансови експерти твърдят, че в момента се наблюдава чувствително увеличение на броя на хората, които се опитват да придобият нов дом. Това покачване на интереса към недвижимите имоти е започнало през 2018, която била годината с най-високи резултати в ипотечните заеми.

През последните няколко месеца вниманието към жилищното кредитира е особено високо в цялата банкова сфера в България, така че специалистите са се подготвили за ръст от 20% – 30% в сферата на ипотечните заеми от целия портфейл на отделните банкови дружества.

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече