петък, септември 17, 2021

План за справяне с Covid-19: Затваряне на детски градини само в краен случай

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров представя План за действие при нова вълна от COVID-19.

„Планът най-общо се основава на следните принципи – направено е описание на ситуацията в страната в момента от основната епидемиологична гледна точка, направен е анализ и оценка на рисковете. На трето място е направена оценка на наличните ресурси на здравната система с какво разполага тя с рисковете и възможностите за посрещане на такава вълна“, каза министърът на здравеопазването.

Ако страната влезе в жълта зона ще бъдат ограничени дейности и бизнеси. Ако България влезе в червената зона, ще останат да работят хранителните магазини, аптеките, магазините, банковите институции и стоките от първа необходимост. „Това е процесът, когато са заети над 9 000 легла и когато броят на заразените достига числата, които си спомняме от последните няколко вълни“, уточни д-р Кацаров.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов заяви, че граничният здравен контрол трябва да бъде извършван, така че да бъде „ефективен и с ясна цел – намаляване на риска от влизане и разпространение на заразата и по този начин създаване на едни условия за контрол над пандемията в страната“.

Предвидено е детските градини да се затварят едва на последен етап, но те ще могат да бъдат посещавани от деца, ако родителите им са имунизирани, както и персоналът в тях.

Зоните са разделени на база 14-дневна заболеваемост. Под 100 души на 100 000 население – зелена зона. От 100 до 200 е втората зона на заболеваемост – оранжева зона. Червената зона е, когато броят на заболелите е от 200 до 500 на 100 000 души население, а над 500 души е тъмночервената зона.

Зоните на заболеваемост се определят и от броя на заетите легла с COVID пациенти. До 2 500 заети легла – зелена зона. От 2 500 до 6000 заети легла – оранжева зона, от 6 000 до 9 000 – червена зона и над 9 000 заети легла – тъмно червената и максималната фаза на заболеваемост.

Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече